Vintern verkar vara över och sanden som har lagts ut de hala och kalla dagarna ska tas bort för att välkomna våren. Eksjö energi har startat upptagningen av sandningssanden.

Huvudgator och centrum i Eksjö kommer att tas om hand först. Därefter bostadsområden i Eksjö, Höreda och Värne. En grovsopning görs även i Mariannelund, därefter kommer man att återkomma till orten för att sopa igen.

– Det är mycket grus i år. Det har varit en lång vinter, med kyla som varvas med mildväder. När det blir milt väder försvinner sanden och när det blir kallt igen så behöver man lägga på ny sand, förklarar Tomas Robertsson.

Fastighetsägarna har samma ansvar för att sopa undan sanden som att skotta undan snön på trottoaren utanför fastigheten.

– Funkar all teknik så ska fastighetsägarna ha fått ett sms om att de ska sopa. Detsamma gäller på parkeringar att det inte ska stå några bilar på parkeringsplatserna när vi ska sopa. Annars blir det en ruta som inte blir sopad, säger han.

Tomas Robertsson säger att han tror att sandsopningen är klar inom sex veckor.

– Vi kommer att följa prioriteringsordningen. Är vädret som idag (måndag) eller lite duggregn så går det bra. Är det skyfall eller kalla nätter kan det ställa till det. Vi hoppas på att det inte blir något bakslag, säger han.

Turordningen som Eksjö energi har lagt upp för bostadsområdena i Eksjö är enligt följande: 1) Kvarnarp, 2) Grevhagen, Tuvehagen, Östrabrudbadet, 3) Kaffekullen, 4) Bykvarn och Nannylund, 5) Västra Brudbadet, 6) Talludden, Lyckeberg, 7) Marieberg, Stocksnäs, Rolandsdamm, 8) Stensberg, Slottet, Sjöängen, Östanå, Bänarp, 9) Orrhaga och 10) Östra industriområdet.

Annons

Ordningen på områdena skiftas vartannat år, så Kvarnap som ligger först ut i år kommer ligga på plats tio nästa år.

För orterna i Eksjö kommun gäller följande turordning: Höreda, Värne, Hult, Bruzaholm, Bellö, Hjältevad, Ingatorp, Vallnäs och Mariannelund.