Ett halvår har gått sedan branden i Gamla stan.

— Det var ett fruktansvärt uppvaknande jag fick den morgonen, för ett halvår sedan. Jag fattade inte att det var sant, säger kommunens samhällsbyggnadschef Paul Hultberg, när han tänker tillbaka på den 16 augusti förra året.

— Det är tråkigt att hela byggnadskomplexet, med nationell kulturhistoriskt värde, försvann. Men allra mest tragiskt var att en människa omkom, det är fruktansvärt, fortsätter Hultberg.

Tävling utlyses

Fastighetsägaren Marie Strömberg Stridh har, som tidningen tidigare berättat, bestämt sig för att bygga upp huset och diskuterar återuppbyggnaden med bland annat kommunen och länsstyrelsen.

Annons

Allmänheten ska under året bjudas in till föreläsningar/workshops för att få information om det kommande arbetet, men även för att berörda parter ska få tips från allmänheten.

Nämnas kan också att det planeras för en arkitekttävling.

— Vi har haft en dialog med fastighetsägaren och är överrens om att en arkitekttävling är ett bra sätt att få fram förslag på hur det nya huset skulle kunna se ut. Därefter kan man välja vilket förslag som är bäst, säger Paul Hultberg.

När tävlingen ska utlysas är ännu oklart.

— Vi har bra erfarenhet av modellen med arkitekttävlingar. Vi jobbade på det sättet med både Norrström och Lunden (två bostadsområden i Eksjö, redaktionens anmärkning). Men vi ska inte stressa fram något, processen måste få ta den tid den tar.

När kan ett nytt hus stå klart på tomten i Gamla stan?

— Det vill jag inte spekulera i. Förhoppningsvis kan själva planeringsprocessen komma igång på allvar under detta år, men när huset kan bli klart vet jag inte och jag vill som sagt inte spekulera i det heller.

Svår nöt

Rivningen av Forssellska gården gjordes klar i slutet av förra året. Men hur mycket ägaren får ut på sin försäkring är ännu oklart.

— Det är en nöt att man inte har någon bild av vad försäkringen ger. Fastigheten var fullvärdsförsäkrad, men sen är det självrisk och sådant som gör att man inte vet hur mycket ägaren får ut, säger Paul Hultberg.