Det var den 26 juni 2016 som en 20-årig kvinna hittades död på ett asylboende i Mariannelund. Maken, en 25-årig man, häktades på sannolika skäl misstänkt för mord.

I slutet av november meddelade Eksjö tingsrätt sin dom. De dömde den 25-årige mannen till livstids fängelse och utvisning ur landet.

Mannen överklagade domen och vill få ett tidsbestämt fängelsestraff samt att beslutet om utvisning ska upphävas. Han nekar till mord men har erkänt dråp.

Annons

Hovrätten har tagit hänsyn till att mannen efter gärningen frivilligt angett sig hos polisen. Därför har hovrätten ansett att fängelsestraffet ska vara tidsbestämt.

Både tingsrätten och hovrätten ansåg att eftersom parets treåriga dotter fanns i lägenheten när mordet genomfördes har det varit en särskilt försvårande omständighet.

Dottern ska ha sett när 25-åringen tog hustruns liv på asylboendet. Det styrker vittnesmålet från den jourmamma som flickan placerats hos. Mannen hävdar bestämt att dottern sov under dådet. Den dömde mannen har berättat att han greppat händerna runt hennes hals och hållit kvar tills hon var helt kall och livlös.

Hovrätten har beslutat att endast ändra tingsrättens dom som gäller fängelsestraffets längd, till 17 år. När det gäller utvisningen står tingsrättens dom kvar, att han ska utvisas ur landet och förbjudas att återvända.

Mannen ska vara fortsatt häktad tills fängelsestraffet verkställas. Överklagan ska ske senast 3 mars 2017.