I veckan har både Myresjöhus och Anebyhus varslat om uppsägningar på grund av en vikande försäljning. Företaget Signum Fastigheter ser trots detta sådana möjligheter på husmarknaden att de är beredda att investera i en helt ny husfabrik som ska tillverka en nytänkande, kvalitativ serie prefabricerade hus.

— Det är en betydande summa som investeras men det är jättekul och ska bli spännande, säger Fredrik Thunell, marknadschef på Signum Fastigheter.

I ett pressmeddelande går företaget ut med att fabriken ska stå klar första kvartalet 2019 och att första leveransen blir till projektet Stenby Ängar i Eskilstuna.

Relaterat: Willa Nordic: "Bra tid just nu"

— Det blir i första hand Mälardalen men utanför Stockholm som vi kommer att fokusera på i början. Efter det regionsstäder som exempelvis Karlstad eller Jönköping men Stockholm känner vi har för höga markpriser för att fungera i vårt koncept, säger Fredrik Thunell.

Konceptet är att bygga en framtagen husserie som ska fungera till exempelvis parhus, radhus eller kedjehus. Idén är att, som i Eskilstuna, skapa bostadsrättområden med så standardiserade upplägg som möjligt för att dra ner på kostnader och produktionstid.

Annons

Relaterat: Besvikelse i Sävsjö efter Clemondos flyttbesked

— Vi har tre designlinjer i fyra husmodeller från 64 till 132 kvadratmeter där "den vanliga svensken" ska kunna bo och känna att de får allt de efterfrågar inom givet ramverk, med saker som exempelvis sovrum till barnfamiljen och att göra detta på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt. Vi har frågat hur mycket exempelvis ”polisen och sjuksköterskan” betala för ett hem med hög kvalitet och designfaktor i realiteten och anpassat husen efter det.

Konceptet har man jobbat på sedan i höstas och i veckan känner Signum att de fått alla pusselbitar på plats. Anledningen till att fabriken planeras till Stockaryd är för att de valt att samarbeta med Willa Nordic, som är ett bolag man uppskattar kvalitén hos.

På det här området planerar man att bygga den nya fabriken i Stockaryd.
Foto: Caj Källmalm

— Inom tre år räknar vi med att bygga 200 hus per år. Inledningsvis kommer vi att bygga 50 till 80 och sedan successivt öka på antalet, säger Fredrik Thunell.

Det nya med idén är att så mycket som möjligt kommer att prefabriceras och standardiseras men där husstorleken och designlinjerna ändå ger kunderna en egen prägel.

— Vi har redan från början rådfrågat alla berörda yrkesgrupper i det egna byggföretaget för att optimera husseriens konstruktion och underlätta byggandet i såväl fabrik som på plats. Det här samtänket gör att slutkunden får ett mycket prisvärt hem.

Relaterat: Näringslivet redo för gala

Varför gör ni den här investeringen?

— Vi vill ta tillvara på de möjligheter som uppstår i vår marknad, utmana fastighetsbranschens konservativa affärsmodell och erbjuda en nytänkande och kvalitativ husserie med hög designgrad. Det ska bli skitkul att komma igång, avslutar Fredrik Thunell.