Skadegörelsen i Eksjö kommun fortsätter utan avbrott. Nyligen rapporterade vi om att nybyggnationen av Prästängsskolan utsatts för skadegörelse efter att ha fått påhälsning flera gånger om under sommaren.

Under fredagsmorgonen kunde fastighetsskötare Lennart Eek på Nova och Östanåskolan konstatera att även Eksjö stadsbibliotek blivit utsatt för en attack.

– Städerskan ringde mig i morse så jag åkte upp och kunde se att blomlådor, eller det är egentligen stora betonglådor, välts omkull. De var väldigt tunga så de måste varit flera. Två stora stenar hade även kastats in igenom det stora fönstret bredvid huvudentrén, säger Eek.

Han berättar om upprepande skadegörelser även på Grevhagsskolan under sommaren.

– Tidigare sopade jag bara upp och gjorde rent, men nu börjar jag lägga ut på Facebook så folk får se vad det är som händer.

Har det blivit värre den här sommaren?

– Jag har jobbat sedan 2010 och man kan säga att det började för tre år sedan, sedan eskalerade det förra året. Kostnaderna uppsteg till 50 000 kronor och även i år är vi väl uppe i den summan. De söker alltid skyddade områden där det är lite insyn.

Hur ska man lösa problemen?

– Jag tror det är viktigt att folk får kännedom om de här händelserna. Jag är även övertygad om att det måste upp fler kameror så man får fast på dem. Polisanmäler gör vi alltid, men ofta får man tillbaka att förundersökningen är nedlagd på grund av bristande bevis, säger Lennart Eek.

Annons

På Facebook rapporteras det även om att Eksjö fotboll haft inbrott i deras kiosk ett flertal gånger senaste veckorna och i dessa valtider har valaffischer som sitter uppe lite varstans i stan varit föremål för skadegörelse.