LÄS MER: ”Vallen bombhotades”

LÄS MER: Domaren: Det kändes utstuderat

En 33-årig svensk misstänks vara kontaktman för ett internationellt nätverk av matchfixare, det är uppgifter som Dagens Nyheter och SVT:s Uppdrag Granskning har presenterat med anledning av sin granskning kring misstänkta uppgjorda matcher i Sverige.

På torsdagen publicerades nya uppgifter som även kan sätta skandalen på Stadsparksvallen den 15 augusti i nytt ljus.

Enligt Uppdrag Granskning ska tysk polis bara timmar efter planattacken mot Östersunds målvakt samma kväll fått information om att matchen var uppgjord. Tysk polis ska även ha fått 17-åringens namn.

Michael Bahrs, tysk poliskommissarie, säger till Uppdrag Granskning att han ser misstänkta omständigheter som pekar på att det var uppgjort på förhand och att tipsen betraktas som trovärdiga. Framförallt ifrågasätter Michael Bahrs att 17-åringen åkte till Jönköping från Södertälje för att köpa en begagnad bil och att han införskaffade en ny mobiltelefon före resan.

Satsade 10 000

Annons

Som JP tidigare berättat satsade 17-åringen 10 000 kronor på att det skulle bli mer än fyra mål i J-Södras match och att han bad sin storebror att lägga tipset. Enligt Uppdrag Granskning ska även storebrodern vara intressant i ärendet eftersom denne uppges figurera i ett kriminellt nätverk och har kopplingar till 33-åringen, som i sin tur alltså pekats ut som en kontaktman.

Misstankarna om att J-Södras möte var uppgjord på förhand har inte utretts av Riksenheten mot korruption, dock ska polisens underrättelsetjänst ha kontaktat kollegor i Jönköping i ärendet med 17-åringen.

Michael Bahrs säger vidare till Uppdrag Granskning att han är övertygad om att fallet bör granskas närmare när pusslet med 17-åringens storebror och 33-åringen har lagts.

– Matchfixning är ett globalt problem. Vi kommer aldrig att kunna utrota problemet, men däremot begränsa det. Enda möjligheten för om vi ska bli framgångsrika är att alla länder samarbetar, säger Bahrs.

Vill inte kommentera

Uno Karlsson, som försvarade 17-åringen i tingsrätten i Jönköping, vill inte kommentera att ärendet pekar mot matchfixning.

– Min klient säger att han hade lagt ett eget spel på matchen. I besvikelse över att det inte gick hem, agerande han som han gjorde, säger Karlsson till Uppdrag Granskning.

17-åringen dömdes i slutet av oktober i Jönköpings tingsrätt för misshandel och falskt larm. Utöver attacken mot Aly Keita uppgav 17-åringen att han hade placerat ut en bomb på Stadsparksvallen.