Två busslaster med asylsökande anlände på torsdagen till asylboendet i Viebäck, men det gick inte som planerat då de vägrade att stiga av bussarna. Enligt en person som var på plats – och som vill vara anonym – ska personerna ha varit missnöjda med placeringen och därför strejkat.

Liselotte Ingesson Politis, på Migrationsverkets mottagningsenhet i Jönköping, bekräftar uppgifterna.

Hon berättar att de just nu håller på att flytta om många asylsökande från enheter som avvecklas till andra enheter runt om i Jönköpings län, bland annat Viebäck.

Annons

— Och just nu har vi asylsökande som inte är nöjda med det nya boendet de har fått, så de har varit kvar på bussen för att de känner att det inte var som de förväntat sig.

— Vi har personal på plats som pratar med dem och förklarar situationen.

Vet ni varför de inte vill vara i Viebäck?

— En utav uppfattningarna är att det ligger långt ifrån samhällets service. De bodde mer centralt tidigare och uppfattningen om att här finns ingenting, säger Liselotte Ingesson Politis.

Hur jobbar ni vidare nu?

— Vi har bestämt oss för att ta ett steg tillbaka i nuläget. Vi har flera medarbetare på plats och vi inväntar också ordinarie chef. När chefen kommer till platsen och får sig en bild över läget så tar vi ställning för hur vi ska arbeta vidare, sa Liselotte Ingesson Politis vid 17-tiden under torsdagen

Läget oförändrat

När tidningen pratade med Migrationsverket vid klockan 22.49 var någon lösning ännu inte nådd.

— Läget är oförändrat. Det är fortfarande personer som är kvar i bussen. Det är också några personer som väntar i ett rum istället. Vi har lämnat platsen med vår personal, men vi har väktare på plats och kommer återvända tidigt i morgon bitti, säger Helena Cho Györky, som är presskommunikatör på Migrationsverket.

Hur har ni kommunicerat med de asylsökande?

— Vi försöker förklara för dem att det här nya boendet är det boendet vi har att erbjuda. Vi har inga andra platser, säger hon.