I somras stängdes biblioteket i Ingatorp. Biblioteket var under en längre tid nedläggningshotat och när Eksjö kommun behövde spara pengar så beslutade man att stänga biblioteksfilialen i Ingatorp. Skolbiblioteket kommer fortsättningsvis att finnas kvar.

När beskedet kom att biblioteket skulle läggas ner väcktes idéerna om att föreningar eller frivilliga skulle kunna fortsätta driva biblioteket ideellt. Något som Ingatorpsborna ställer upp på. Margareta Thorsson, från hembygdsföreningen, är en av de som driver arbetet med biblioteket.

– Vi har inte tagit alla beslut än, men vi ett gäng damer och några herrar som vill att biblioteksservicen ska finnas kvar i Ingatorp. Den kommer finnas i entrén till Solgården, berättar Thorsson.

Läsa och lyssna

Biblioteket kommer att vara öppet dagtid. En dag i veckan planerar de dessutom att ha kvällsöppet. Systemet för att låna böcker ska vara enkelt, påpekar Margareta.

– Här ska du kunna låna böcker, ljudböcker och kopiera. Vi hoppas också kunna ha tillgång till en dator som man kan låna. Men det är inget som är klart än om vi kan få hit en dator, det kräver bland annat att det finns uppkoppling.

Bokbussen kommer till Ingatorp en gång i månaden. Något som Margareta Thorsson inte tycker räcker.

– Många upplever att man inte kan inrätta sin dag att besöka bokbussen under de två timmarna som den är här. Människor jobbar och det finns de som inte kan åka iväg för att låna böcker på annan ort, säger hon.

Annons

"Långsamt framåt"

I biblioteket kommer det bland annat att finnas böcker från det "gamla" biblioteket och böcker om lokalhistoria. Tanken är att den som lånar en bok ska lämna tillbaka den, men att man även kan lämna in böcker som man själv har läst och kanske tröttnat på.

– Huvudsaken är att det ska vara enkelt att låna böcker. Vi hoppas att alla böcker ska vara på plats i slutet av oktober, så att vi kan öppna biblioteket då. Men vi går långsamt framåt, vi vill inte stressa på.

– Jag tror även att detta kommer pigga upp och vara stimulerande för dem som bor eller arbetar på Solgården, säger Margareta Thorsson.

LÄS ÄVEN: Nu har biblioteket i Ingatorp stängts