Han har skickat in en bild till tidningen för att visa hur illa det ser ut. Det ser ut att vara en hel säck med ölburkar, som sannolikt är av den importerade sorten. Sådana som inte går att panta i retursystemet.

"Den som har gjort detta kan inte ha något i huvudet. Slänga en hel säck med burkar vid vägkanten är för jävligt!!" skriver Nässjöbon i ett upprört meddelande.

Fyndet som han gjorde är vid vägkanten nära avfarten mot Solvik vid Spexhultasjön, på vägen mot Bodafors.

Markägare får städa

Chef för renhållningen i kommunen är Hans Johansson på Nässjö affärsverk. Han förklarar att när det gäller mark och skog utanför tätort är det vanligtvis markägaren, som tvingas ta ansvaret att städa upp efter sådana här tilltag.

— Man förstår att markägare blir arga när det slängs på det här viset i skogen eller i ett dike, men det blir ändå markägaren som får ta hand om det.

Annons

I exempelvis parkmiljöer och i orter sker en mer allmän städning på uppdrag av affärsverkets personal.

— Det är ändå inte så ofta vi på Nässjö affärsverk får höra att det har slängts sopor i skogsmark, men jag tror samtidigt det finns ett mörkertal. Det är nog inte alltid vi får reda på det, menar Hans Johansson.

Ökat problem vid återvinning

Däremot tycker han att nedskräpningen vid återvinningsstationerna i kommunen har ökat på sistone.

— Det är tråkigt att se att folk gör sig av med skräp, där det bara ska ske återvinning av papper, glas, metall och annat.

Vid just dessa stationer ansvarar inte NAV för städningen utan det är Fti, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som ska se till att tömma återvunnet material och städa vid de aktuella stationerna.

Det har blivit mer regel än undantag att Fti får rycka ut och städa. Många gånger är det överfullt i flaskinsamlingen och då kan hundratals flaskor stå uppradade utanför behållarna. Tuff uppgift för chaufförerna på återvinningsbilarna att ta hand om.

— Det är ju kostnadsfritt för privatpersoner att åka till soptippen i Boda och lämna sitt avfall, men likväl dumpas det på annat håll och där soporna inte ska vara. Tråkigt, men sådant sker dessvärre, säger Hans Johansson.