William Lehmus, affärsutvecklare vid Science Park, är på plats i Aneby två dagar i veckan och har delvis arbetat i Aneby de senaste två åren. Det senaste året har varit en spännande tid, konstaterar han.

Det är en hel del nya företag som har startat och Lehmus har bland annat stöttat Anebyföretaget ITON som sysslar med teknikutveckling inom återvinning av frigolit. Förra året fick de stöd från Vinnova för att kunna utveckla en prototyp på sin produkt.

— Jag träffade dem i samband med ett frukostmöte och senare ställde de upp i en idétävling i Eksjö. Där fick de pitcha sin idé och bland sju deltagare var det dem som vann.

— De har fått hjälp på marknadssidan sedan dess och så har vi kollat lite på vad det finns för stöd att söka. Då kom bland annat det här med Vinnova upp. Just nu pågår förstudier för att kunna utveckla tekniken och en prototyp för detta.

Lyckad Företagsmässa

Förra året var även återkomstens år, i form av Företagsmässan i Aneby. Enligt Lehmus var den väldigt lyckad och välbesökt.

— Den var uppskattad av företagarna. De mindre företagarna uppskattade möjligheten att visa upp sig i rampljuset då det kan vara lite svårt att hitta bra exponeringsytor. Dessutom kunde de alla nätverka med varandra och få upp ögonen för andras verksamheter lokalt.

Annons

Efter mässan har arrangörerna samlat in feedback, varefter man bestämt att mässan inte ska arrangeras igen under år 2017.

— Vi lägger något år emellan så att inte våra företagare tröttnar, förklarar William Lehmus.

Science Park har även gjort i ordning sin lokal i Novumhuset som från och med den här månaden ska börja hyras ut till företagare som är i behov av en tillfällig konferenslokal.

— Vi har fått jättemycket respons, det är många som är sugna på att låna rummet. Det är ett fräscht och bra rum, det fräschaste kontoret jag har haft!

Det är Science Park och Aneby kommun som gemensamt har rummet till förfogande.

— Det är även ett sätt för Science Park att visa upp sig, där vi kan visa vilka arbetsmetoder som vi använder i vårt affärsutvecklingsarbete. Tanken är att det ska finnas ett sådant här rum i varje kommun, med samma minimumnivå och utrustning. Vi får se hur det slår ut i det långa loppet.

Kan ordna videomöten

Det flexibla mötesrummet kan bland annat användas för traditionella möten, grupparbeten, konferenser och presentationstillfällen. På plats finns exempelvis utrustning för videomöten och stapelbara stolar och pallar.

Under 2017 ska Science Park lägga lite extra krut på investeringar och finansieringar för företag. Dessutom ska en ny idékväll arrangeras dit såväl allmänhet och företagare kan anmäla sig med sin idé, något som tidigare anordnats i Frinnaryd. Datumet är dock inte spikat ännu.

— Förhoppningen är att få fram lite nya idéer och se hur de kan utvecklas vidare. Kanske har någon en idé som skiljer sig från vad denne arbetar med just nu och som behöver lite feedback. Även om man inte vinner så kan det ge nya vägar. Vi letar efter potentialen i idéerna och hoppas på en god uppslutning.