Alf Olsson var själv fotbollsspelare och trodde att hans barn skulle snöa in på samma intresse när de blev äldre.

Men det blir ju sällan som man tänkt sig.

Fakta: O-ringen

O-ringen arrangeras 22-28 juli i år i Värmland med Arvika som huvudort.

Reg..

Fakta: O-ringen

O-ringen arrangeras 22-28 juli i år i Värmland med Arvika som huvudort.

Regerande mästare är svenskan Tove Alexandersson samt fransmannen Thierry Gueorgiou.

Tävlingen hette från tidigare 5-dagars och har arrangerats sedan 1965.

O-ringen räknas både som världens största orienteringstävling samt Sveriges största idrottsevenemang.

Kommande år arrangeras tävlingen i Örnsköldsvik (2018), Norrköping (2019), Uppsala (2020) och Åre (2021).

O-ringen har arrangerats i Eksjö både 1972 och 2009.

– Allt passar ju inte alla och därför hamnade jag och sonen på en nybörjarkurs i orientering i Forserum. Han var då runt nio år och jag var runt 40, berättar Alf.

Det tog inte så värst lång tid innan hela familjen var involverad inom orienteringen och 1983 åkte de för första gången på ett O-ringen ihop, då i Anderstorp.

Sedan dess har det förstås hänt en hel del.

Alf Olssons och hans fru May-Sofies barn har bildat egna familjer och för dottern Camilla och hennes familj har flyttlasset gått så långt bort som till Indien.

Men intresset för orienteringen består. Och det är knappast en slump att Camilla Porling och döttrarna Tove och Wilma hälsar på hemma i Sverige vid samma tidpunkt då klassiska O-ringen arrangeras.

– För mig innebär O-ringen att träffa massa gamla kompisar som jag lärt känna genom idrotten. Nu för tiden har alla kompisar med sina barn dit, säger Camilla.

Annons

Camilla och de två döttrarna är inte ensamma i familjen om att planera arbete och semester efter O-ringen.

– Min man (Peter) ser till att arbeta just då så han slipper följa med, säger hon och skrattar.

Utbudet av orienteringstävlingar är, minst sagt, bristfälligt i Indien så för familjen Porling blir det i princip en veckas orientering per år.

– Det är jättekul att bo i Indien men jag hade önskat att vi bodde i Sverige så vi kunde träna lite mer och bli bättre på det, säger äldsta dottern Tove som inom kort kommer flytta med familjen till Hongkong.

Desto mer orientering blir det för Alf och May-Sofie. De tävlar i Höglandets veteran-OL och har sprungit veteran-VM i länder som Nya Zeeland, Brasilien och i flera länder runtom i Europa.

– Men på O-ringen är man en i mängden bland så många orienterare så det spelar inte så stor roll om man hamnar lite efter. Man känner ändå att man är en del av någonting stort, säger Tove.

– Det är också en del av charmen med O-ringen. Barnen har ju ingen grundträning i orientering men kan ändå vara med och springa och tävla, förklarar Alf som jämför orienteringen med den där fotbollen som han själv var mest intresserad av som ung.

– Jag spelade ändå länge och var med i korpenfotboll. Men när man blir 40-45 år går det ju inte längre. Till O-ringen nu är vi anmälda till H75- och D70-klassen och jag har dessutom en opererad knäled, men det fungerar bra ändå. Orienteringen har gett oss otroligt mycket som familj. Det är verkligen en familjesport, säger Alf.