Försäljningen av fastigheten Nannylund 4 till Itolv AB har det senaste året varit en följetong kantad av politisk oenighet. Redan i april togs beslutet att försäljningen skulle genomföras men när kommunfullmäktige i dagarna skulle ta beslut om kontraktets utformning blossade debatten upp på nytt.

— Tyvärr tar man ibland beslut utan att förstå de fulla konsekvenserna av saker och ting. Jag reserverade mig inte mot försäljningen men har blivit mer och mer bekymrad ju längre tiden gått. Jag är tveksam, sa exempelvis Sven-Olof Lindahl (L) som yrkade avslag på kommunstyrelsens förslag till kontrakt.

Priser och muskler

Rolf Abelsson (M) har varit kritisk mot försäljningen sedan förra sommaren och bland annat påpekat att han tycker marken säljs för billigt.

— Men det är inte bara priset. Jag undrar om Itolv AB har tillräckliga muskler för att klara ett så här stort projekt. Jag tycker att kommunen ska behålla rådigheten över området, inte släppa kontrollen till ett företag som till 65 procent ägs av privata intressen, menade han och kritiken var liknande från flera håll.

— Nannylundsområdet är så strategiskt viktigt att vi inte har råd att gambla med det, sa Lea Petersson (MP).

Ett löfte är heligt

Annons

Även oppositionsrådet Diana Laitinen Carlsson (S), som röstade för kommunstyrelsens förslag, medgav viss tvekan.

— Det har kommit fram saker under den här resan som inte känns riktigt rätt. Kanske skulle vi ha omvärderat vårt beslut som vi tog utifrån då rådande omständigheter. Men jag tycker att ett löfte är heligt och står fast vid det, förklarade hon.

Flertalet var också de som ställde sig i talarstolen och försvarade det redan tagna beslutet.

— Itolvbolaget skapades som ett effektivt verktyg för att utveckla Itolvområdet. Och kommunen är faktiskt en av tre delägare. Vi saknar inte rådighet. Jag tycker vi ha en bra dialog och insyn i bolaget, menade kommunalråd Carina Lindström (M).

Bostäderna behövs

Kommunstyrelsens ordförande Annelie Hägg (C), som också är ordförande för Itolv AB, menade att det framförallt är viktigt att få till nya bostäder.

— Trycket på Eksjöbostäder och Eksjö kommunfastigheter är redan ganska stort. Därför behöver vi använda andra aktörer, menade hon.

Stellan Johnsson (C) hade en annan infallsvinkel.

— Att vi diskuterar något vi redan tagit beslut om, vad säger det till våra samarbetspartner? Är någonting någonsin klart med Eksjö kommun? Det tror jag inte är så bra, menade han.

I slutändan krävdes votering för att rösta igenom kontraktet. 29 ledamöter röstade ja, 16 nej, tre avstod och en var frånvarande.