UNDER MÅNDAGEN tog Moderaternas valberedning fram en kandidat som ny ordförande i regionstyrelsen efter Håkan Jansson.

De två tyngsta namnen var Tranås kommunstyrelses ordförande Anders Wilander och Malin Wengholm från Jönköping. Senare fick båda även konkurrens från Gislavedspolitikern Niclas Palmgren.

Strax efter Janssons avgång hade även andra två Höglandspolitiker, Tomas Erazim från Eksjö och Malin Olsson från Nässjö, pekats ut som eventuella kandidater.

UNDER MÅNDAGSEFTERMIDDAGEN blev det dock känt att Malin Wengholm blev valberedningens kandidat.

Det formella beslutet tas inte förrän på fredag då Moderaternas regiongrupp en gång för alla avgör vem som blir Janssons ersättare.

För Anders Wilander skulle posten som ordförande innebära ännu ett ansvarsfyllt uppdrag på hans politiska meritlista, även om den möjligheten nu är mycket liten.

Sedan 2006 har Wilander varit ordförande för kommunstyrelsen i Tranås, men hans politiska gärning sträcker sig längre bak i tiden, då han började som ordförande i tekniska nämnden.

Annons

ONEKLIGEN SKULLE Region Jönköpings län dra nytta av Wilander. Kruxet är bara det att Tranås kommun förmodligen behöver honom ännu mer.

Anders Wilander har satt Tranås på kartan genom att propagera för höghastighetstågen.

Han har även drivit på för en befolkningsökning i Tranås genom att bland annat satsa på nya villaområden och rusta upp stadskärnan. Dessutom vill Wilander höja kommunens utbildningsnivå, något som ledarsidan tidigare har skrivit om.

Wilanders erfarenheter och egenskaper har gjort honom till en stark ledare i Tranås, vilket givetvis är något mycket bra.

MEN DET FINNS också ett problem. För vad kommer att hända den dag Anders Wilander lämnar Tranås?

Redan nu är politiker i Tranås (i alla fall inom det egna partiet) oroliga över vad som kommer att hända när Wilander inte kommer att vara kvar, och därför var det en del som kände en lättnad när han inte blev valberedningens kandidat för regionen.

Och det här är en fråga som kommer att vara aktuell helt oavsett vad Wilander kommer att ha för sig i framtiden. Det går inte att hoppas på att han ska vara kvar för alltid.

När den dagen kommer då Wilander måste stiga åt sidan måste Tranås kommun ha nya givna efterträdare och nya visioner.

För det krävs det att de befintliga moderaterna börjar anpassa sig till tanken att det faktiskt finns ett Tranås efter Wilander.