Räddningstjänsten i Sävsjö kommun har haft fullt upp den sista tiden. Förutom de båda bränderna i Vrigstad under natten till måndag, den ena i Torggrillens kök och den andra utanför en pizzeria i närheten, fick räddningstjänsten även rycka ut till ett 1700-talshus utanför Vrigstad på tidig lördagsmorgon.

Det senare användes som inspelningsplats för TV4:s ”Torpet”, som är en webbversion av ”Farmen”.

Många bilbränder

Men byggnadsbränderna är inte de enda larm som inkommit den senaste tiden.

Natten till torsdag larmades man till en adress på Vikingagatan där en bil stod i lågor. Och natten efter började ytterligare en bil i Sävsjö att brinna, den här gången på Nyhemsvägen.

Vid båda tillfällena misstänker polisen att bränderna var anlagda.

Och just fordonsbränder är ett återkommande problem för räddningstjänsten i Sävsjö.

Tidigare under året har det brunnit bilar på flera platser, bland annat vid Hägneskolan och Aleholmsskolan, på en parkeringsplats på Blåbärsvägen och ute vid Djurgårdsstugan.

Annons

— Utan att ha de exakta siffrorna framför mig så vill jag ändå påstå att fordonsbränder är något som har ökat i kommunen det senaste året, säger ställföreträdande räddningschef Tommy Fors.

Många skrotbilar

Enligt Fors har majoriteten av fordonsbränderna i kommunen varit skrotbilar eller fordon som har stått länge på samma ställe.

— Att bilar som lämnas på parkeringar eller vid vägrenar slås sönder efter ett tag är inget nytt, men att man sätter eld på dem har inte skett i den här utsträckningen tidigare, i alla fall inte i Sävsjö, säger Tommy Fors.

Ett fordon som får stå och brinna oupptäckt kan komma upp i väldigt höga temperaturer, och spridningsrisken är stor.

— Det otäcka är ju när bilen står nära byggnader eller andra fordon. Det kan få förödande konsekvenser, säger Tommy Fors.

I dagsläget är samtliga deltidsbrandmanstjänster i Sävsjö kommun tillsatta, något Tommy Fors är väldigt positiv till.

— Det är fullt i våra grupper, men det räcker med att en säger upp sig för att vi ska bli underbemannade, konstaterar Tommy Fors.