Livet består av många val. Oftast är de lätta. Ibland svåra. Det gäller att välja rätt. Det är också frustrerande att iaktta val som man själv inte har möjlighet att påverka och som inte sällan blir fel.

Jag tänker på Trump. Jo, jag vet att ämnet är uttjatat, men det upphör inte att fascinera mig. Trump valdes till världens viktigaste ämbete och bakom honom stod 27 procent av den amerikanska valmanskåren.

Här kan man ha synpunkter på det egendomliga amerikanska valsystemet som kan innebära att den som får flest röster (Hillary Clinton) inte vinner. Och att det är så krångligt att registrera sig som röstberättigad att många väljer att strunta i detta för demokratin viktiga uppdrag. Och då får man ett valdeltagande på ungefär 50 procent.

Jag och många med mig anser att USA:s val av president är så viktigt att det inte borde begränsas till enbart amerikaner, eftersom valet påverkar hela världen. Varför inte låta ett urval länder delta? Sverige exempelvis. Då hade utfallet troligen blivit annorlunda.

Ett annat val som diskuterats under senare tid är Jerringpriset. Det gick till en ryttare och inte till en golfare. Det tycks ha upprört stora delar av svenska folket. Golfare alltså.

Jag spelar inte golf. Jag rider inte heller. Jag har därför svårt att avgöra vem av de två, Peder Fredricson eller Henrik Stenson, som var mest värd att vinna.

Annons

Men om jag har fattat saken rätt är Jerringpriset ett val och då är det mängden röster som avgör vem som får priset. Att döma av alla reaktioner var det fel val. Folket röstade fel.

Det går naturligtvis inte att jämföra Donald Trump med Peder Fredricson, men i båda fallen tycks många anse att fel person vann.

Ja, ja. Det största valet människor gör i livet torde vara av en livspartner. Där begås många misstag. Det lär ha slagits svenskt rekord i skilsmässor förra året, över 25 000.

Till skillnad från valet av Trump och Fredricson finns det massor av råd om hur man väljer en livspartner. På nätet finns flera sajter som tipsar oss.

En brittisk expert vid namn Alan de Botton anser att alla som funderar på att gifta sig ska genomgå avancerade psykologiska test som matchar ihop rätt personer. Verkar krångligt.

– Jag älskar dig, men först ska vi genomgå ett avancerat psykologiskt test innan vi går vidare, är alltså en bra replik vid ett frieri. Eller inte?

Bolton anser också att man ska ställa frågan ”på vilket sätt är du galen?” Tja, det kanske gör susen. (Den frågan borde annars ställas till Donald Trump, för att kolla hans självbild).

Jag har själv försökt svara på frågan om galenskap och anser mig inte rubbad på något vis. Däremot är jag rätt övertygad om att andra skulle kunna bidra med en del intressanta synpunkter. Fast om det handlar om ren galenskap vet jag inte.

Eftersom jag anser mig lyckligt gift har jag troligen haft en otrolig tur. Vi genomgick inget avancerat psykologiskt test och inte heller ställdes frågan ”på vilket sätt är du galen?” Då kanske vi hade gjort ett annat val. Troligen fel förstås.