I juni förra året anordnades för första gången orientering mitt i samhället, med mål på Fredstorget. Den gången handlade det om Höglandets sprint-cup med cirka 150 löpare från grannkommunerna.

På lördag är det dags för en tävling av lite större dignitet. Då kommer orienterare från hela Småland för att göra upp om medaljerna i disciplinen sprint. Jämfört med förra året blir det också betydligt fler deltagare. 455 personer är förhandsanmälda till den individuella tävlingen.

– Men vi har också öppna banor, som man kan anmäla sig till på tävlingsdagen och hoppas att det totalt blir över 500 löpare, säger tävlingsledaren Helena Andersson.

Helena Andersson gör debut som tävlingsledare på sprint-DM.
Foto: Bodil Molin

Det är inte bara ett, utan två mästerskap, som avgörs den här dagen. På förmiddagen handlar det om den individuella tävlingen och på eftermiddagen om en stafett.

– Det är tvåmannalag där varje löpare springer två eller tre sträckor var. Cirka 160 lag är anmälda.

Ny karta

Tävlingen går på en helt ny karta, som är ritad av Per-Olof Derebrant. Området sträcker sig mellan Jönköpingsvägen, riksväg 132 och järnvägen.

– Det innebär att det inte är så mycket trafik. Ägarna till Lövsta industriområde och Hags är schyssta som låter oss hålla till där.

Sprintorientering är en intensiv och publikvänlig tävlingsform. Helena Andersson hoppas att Anebyborna tar chansen att komma och titta.

Annons

– Det blir lite av en folkfest och vi har även servering.

Till sin hjälp har hon för övrigt biträdande tävlingsledaren Johan Blomgren samt ytterligare ett 60-tal funktionärer.

– Det är roligt att vi har en sådan bredd på åldrarna, både bland dem och deltagarna.

Våra tonåringar har ansvar för vissa funktioner.

Tävlingen är även öppen för orienterare även från andra distrikt, men de får inte vara med och slåss om medaljerna.

DM i Aneby blir för övrigt ett ypperligt tillfälle till träning inför sprint-SM, som avgörs i Jönköping första helgen i juni.