Barnen på förskolan var ute och lekte på gården när ett träd plötsligt brakade ihop och föll ner över marken. Som tur var befann sig ingen under trädet och alla klarade sig oskadda. Det var dock på håret, bara några minuter innan hade barnen lekt intill den stora pilen.

En förälder hörde av sig till tidningen och var orolig, barnen som lekte på gården blev skärrade.

Frank Korneliussen på Itolv AB, som förvaltar området där förskolan ligger, berättar att pilen nu är borta. Likaså har det andra trädet precis bredvid avverkats. Han vet inte att man tidigare har utfört kontroller på träden som finns på området, men det ska man i fortsättningen göra.

— Det måste vi göra, det får ju inte hända någonting, säger Korneliussen.

Finns alltid en risk

Annons

Elisabeth Jörgensen, stadsträdgårdsmästare i Eksjö kommun, har inte hand om träden på Itolv-området men däremot träden i kommunen.

Hon berättar att man regelbundet utför kontroller på träden i kommunen. De hinner med vissa områden om året och ibland har de tagit in arborister som gör en status på träden.

Då tittar man på hela trädet och sådana faktorer som årlig tillväxt, om det sker någon förändring och om det finns skador som kan göra det till ett riskträd. Man kan dock aldrig helt och hållet förebygga riskerna.

— Det kan man aldrig göra till 100 procent, säger Elisabeth.

Träd gör nytta

Elisabeth säger också att det alltid är en avvägning om man ska avverka ett träd eller inte. Träd gör mycket nytta i alla boendemiljöer. Exempelvis renar de luften och bidrar till grönskan.

Enligt Elisabeth måste det inte nödvändigtvis vara de gamla träden som är en risk.

— Det är de som har stora kraftiga grenar. De kan vara farliga om man står under, säger hon.