Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsmätningar visar att andelen kvinnor som känner sig otrygga ökar. Många kvinnor känner sig ganska eller mycket otrygga när de går ut ur sitt bostadsområde på kvällarna. Flera väljer att inte gå ut på kvällarna på grund av otryggheten.

Det var det här som fick Gudrun Fleur att skicka in ett medborgarförslag till Eksjö kommun. Vid hennes bostadsområde i Eksjö hade hon tidigare problem med att det var många gatlampor som var släckta. Det har nu åtgärdats.

Både män och kvinnor

Men mellan klockan 00.00-05.00 släcks vissa lampor ner längs gatorna. Det är inte bara i Eksjö utan det sker även på orterna i hela kommunen.

— Signalen man skickar är fel. Jag har pratat med mina vänner, både kvinnor och män, som tycker att det är fel att varannan lampa släcks ner.

Annons

— Speciellt när man ska ta sig genom tunnlarna är det mycket mörk. Jag hoppas att kommunen kommer lyssna på det här, säger Gudrun Fleur.

Hon säger att det beror lite på årstiden också hur mörkret upplevs. En aprilnatt är inte lika mörk som novembernatten.

— Även om man bor i en liten stad så är det faktiskt folk som är ute vid de här tiderna, främst på fredag- och lördagskvällar, säger Gudrun.

Stefan Strömberg, elnätschef på Eksjö energi, berättar att det är Eksjö kommun som har bestämt hur driften av gatubelysningen ska se ut och ger i uppdrag till Eksjö energi att genomföra det.

— Det är i grund och botten av ekonomiska skäl som kommunen har valt att göra så. Det är ungefär varannan lampa som släcks ner. Vi har försökt att titta så att det är rätt lampor som är tända vid övergångar och korsningar. Men det är ett evigt jobb att försöka göra det ännu bättre, säger Strömberg.

Har några liknande synpunkter om belysningen nått dig?

— Det har varit någon enstaka synpunkt. Det jag har hört är att om någon lampa har gått sönder så kan det bli ett långt uppehåll mellan de lysande lamporna. Trasiga lampor försöker vi åtgärda så snabbt som möjligt. Jag förstår att det kan kännas otryggt att gå i mörkret, säger Stefan Strömberg.