För ungefär en vecka sedan gick Eksjö Energi ut med en uppmaning till Eksjöborna att vara sparsamma med vattnet. Överkonsumtionen låg på rekordnivå och systemet var nära bristningsgränsen. I dagarna har man dessutom upptäckt en vattenläcka i Gamla stan som kan ha påverkat konsumtionen. Varningen fick dock effekt, berättar va-chefen Torbjörn Johansson, även om det inte går att slappna av ännu.

– För några dagar sedan hade överkonsumtionen halverats men det går inte blåsa faran över för det. Vi är tacksamma men det kan fortfarande bli bättre. Man kan säga att vi gått från ett väldigt ansträngt läge till ett ansträngt läge, förklarar han.

Fortsatt torrt

En av anledningarna till det är förstås väderprognoserna som inte lovar några större nederbördsmängder framöver.

– Det ser ut att vara varmt och torrt en längre tid framöver. Det pratas om att det ska komma några droppar men det är så torrt nu. Det dämpar bevattningsbehovet för stunden men återställer inte allt för det.

– Och sen ska man komma ihåg att läget nu påverkar det som kommer längre fram. Den riktiga torrperioden brukar ju vara i augusti och september så det här gynnar ju inte den utvecklingen, säger Johansson.

Inget förbud

Något bevattningsförbud är dock inte aktuellt i nuläget.

Annons

– Vi har diskuterat det men vi har ju inte brist på vatten i den bemärkelsen. Ska man införa ett förbud måste man ha ordentliga belägg för det och inte hålla på och hatta fram och tillbaka. Annars slutar folk tro på oss. Ett förbud står inte högst på listan nu, förklarar han.

Vad som står högst på önskelistan är dock enkelt att gissa.

– Det är ju synd att säga nu i semestertider, men vi behöver regn.