Ett ark papper, hur mycket kan man egentligen göra av det? Ganska mycket, berättar Fideli Sundqvist, och hon behöver varken penna, pensel eller färg. Hon är papperskonstnär och av enskilda ark skär hon ut hela konstverk med hjälp av skalpell. Linjerna i bilden är vad som håller ihop den.

Annons

— Papper är så lättillgängligt. Man kan köpa det överallt och man behöver inte värsta verkstan för att arbeta med det. Och så går det fort, man behöver inte vänta på att något ska torka. Det är härligt att se något växa fram så fort, förklarar hon varför det blev just papper.

Otålig längtan

Det där med att vänta och ha tålamod är nämligen inte riktigt hennes grej, förklarar hon. Trots det är det just väntan, och längtan, som är något av temat på den utställning hon under våren nu skapat exklusivt för Eksjö museum. Den heter ”Stiltje” och speglar på något vis hur hon upplever sitt eget liv just nu, då hon väntar barn. Inspirationen i motiven hämtar hon i sin egen barndoms sommarlov på Gotland, som hon berättar är det närmaste hon tidigare kommit den ro hon nu tvingas till.

— Jag har aldrig upplevt att tiden går så segt som den gör nu. Det är väntan, längtan, undran och rastlöshet. Samtidigt är det där det uppstår dagdrömmeri och inspiration. I vanliga fall är jag ivrig och otålig, men jag tror den här väntan är nyttig för mig. Och det är i sig spännande på något sätt.

Ett riktigt hantverk

Hennes verk gör sig dock inte riktigt rättvisa på bild. Man måste nästan vara på plats för att uppskatta hur mycket teknik och hantverk det är i dem. På plats finns även stilleben av hennes serie ”Smaklöst” där hon skapat tredimensionella matskulpturer i papper.

Utställningen hänger på Eksjö museum fram till den 20 augusti.