Det är femte året i rad som byamarknaden anordnas i Nävelsjö den 6 juni. Initiativtagare är Roland och Lena Westring, Rolf och Ywonne Wahlström, Ingrid Abelsson och Eva Österberg. Marknaden har vuxit varje år vilket också lett till parkeringsbekymmer. Besökarna har fått ställa bilarna utmed vägen och där det funnits plats, vilket inneburit långa köer. Något år var det bilkö ända till Glömsjö.

– Vi hade fått ställa in marknaden om vi inte hittat en parkeringslösning, säger Rolf Wahlström.

Och det lyckades man alltså med i år. Det är Mangi Svensson i Glömsjö som upplåter en åker som parkeringsplats.

– OK Bävern hjälper till som parkeringsvakter och får förtjänsten.

I år blir det 50 bord för hantverk, mathantverk och loppis. Makarna Westring säljer tomatplantor som brukligt.

– I år säljer jag flera från Ryssland, tåliga sorter från Sibirien. Tio sorter har jag, bland annat ”chokladpärlor”, ”sibirisk bulle” och ”rysk export” berättar Roland Westring.

– Folk köar hit och vi har fått tacka nej till tre, berättar arrangörerna.

Det blir allt från glass, ostar, korvar, karameller och smycken som säljs på marknaden. Förra årets hästskjuts ersätts av Grålle-traktor med släp. Möjlighet finns till guidad tur i Nävelsjö kyrka och den parkeringen hänvisas rörelsehindrade till. I det gamla missionshuset i byn kommer konst att ställas ut.

Annons

Utanför Nävelsjö gamla skola, där paret Wahlström bor sedan några år, byggs just nu en stor uteplats på 64 kvadratmeter. Den ska fungera som uteservering på marknadsdagen.

– Det blir trapp och ramp upp, säger Rolf Wahlström.

På scenen underhåller Menvoices, Sångfåglarna och syskonen Sanna och Linus Gildert.

Mat