Ambulansen larmades till mannens bostad i centrala Eksjö efter att mannen ringt och sagt sig ha upplevt symptom på stroke. Ambulanssjukvårdarna ska ha börjat undersöka mannen i hans säng. Mannen svimmade då, innan han vaknade och drog fram en kniv som låg under huvudkudden.

Enligt åtalet var mannens agerande sådant att ambulanssjukvårdarna kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin och annans personliga säkerhet.

Mannen ska även ha hotat att slå och döda poliserna som kom till platsen. Han ska ha fortsatt att uttala hoten mot poliserna även efter att han körts till Höglandssjukhuset.

Hade kniv – hotade inte

Annons

Mannen i 60-årsåldern bestrider inte att ha tog fram kniven, men förnekar att han hotat tjänstemännen och uppgett att han inte haft något uppsåt till det.

Tingsrätten anser att såväl ambulanssjukvårdarnas som polisernas lämnat ”mycket trovärdiga uppgifter” om händelsen som ska ha inträffat den 30 mars förra året. Eftersom mannen även tidigare har blivit aggressiv när han tillkallat ambulans skickades en polispatrull denna gång till mannens adress samtidigt som ambulansen larmades dit. Poliserna var således snabbt på plats.

Nu straffas mannen för olaga hot och hot mot tjänsteman. Mannen döms även för brott mot knivlagen, dels i samband med händelsen den 30 mars dels vid ett senare tillfälle.

Samhällstjänst

Brotten som mannen döms för har ett sammanlagt straffvärde på fängelsenivå, skriver tingsrätten i sin dom. Men eftersom mannen sedan tidigare är ostraffad dömde tingsrätten honom till villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar.

Noterbart är att såväl de anställda inom ambulansen som de båda poliserna har uppfattningen att mannen simulerade svimningar. Även läkare på Höglanssjukhuset ska ha ifrågasatt svimningarna, enligt uppgifter i tingsrättens dom.