Företaget Stena Renewable delar årligen ut en vindbonus för samtliga vindparker. Vindbonusen består av 10 000 kronor per verk och år som läggs i en pott som föreningar i närområdet kan söka pengar ur.

Pengarna är tänkta att kunna öka värdet på de ideella insatser som ständigt utförs av eldsjälar inom föreningar runt om i landet.

Föreningarna ansöker om bidrag de behöver för just sin verksamhet, det kan vara till exempel nya skidspår, instrument, gymnastikutrustning, fotbollsmål och teaterkulisser.

Tio vindkraftverk

Annons

Utanför Fredriksdal har företaget tio vindkraftverk igång, vilket innebär att 100 000 kronor finns att fördela till föreningarna att dela på.

— Föreningar ansöker och sedan utvärderar vi ansökningarna utifrån ändamål och beslutar vilka som får dela på bonusen. I år var det glädjande nog över 40 ansökningar från Nässjö-området, rekord för den parken vilket vi är väldigt glada för, uppger Lena Emilsson på Stena Renewable.

Föreningarna får ansöka varje år även om man har blivit tilldelad bonus vid ett tidigare tillfälle. De vindbonustagare som gäller 2017 firades här om dagen vid en samling på Topperyds gårdsbutik utanför Nässjö.

De fick bonuspengar

Här är föreningarna som fick pengar: pensionärsföreningen RPG Nässjö, Sandsjöfors Sportdansklubb, Nässjö Ridklubb, Nässjö Sim & Livräddningssällskap, Nässjö Skridsko- och Konståkningssällskap, Fredriksdals Samhällsförening, Alif Folkbildning och Integration, Fredriksdals Bollklubb och Nässjö Sportdansklubb.

Hur mycket var och en av föreningarna fick är inte känt, men de nio fick dela på 100 000 kronor.

I dag har Stena Renewable totalt 96 verk i drift och produktion, vilket är behovet av all hushållsel i en stad motsvarande 260 000 invånare, lika stort som Malmö stad.