När bränderna härjade runt om i Sverige i somras, arbetade brandmännen dag som natt. Men de behövde inte kämpa helt ensamma. Många privatpersoner valde att rycka in, och försökte på flera sätt att hjälpa till.

Insatserna är något som räddningstjänstföreningen i Farstorp vill uppmärksamma. Så föreningen valde, i samband med sin årsstämma i början av januari, att dela ut ett pris till Peter Klein med hans dotter Vilma för ett "föredömligt agerande".

— En åskdag i somras fick vi in omkring tio larm på småländska höglandet, och när blixten slog ned i ett brandkänsligt område larmade Peter direkt. När vi ryckte ut hade Peter redan släckt så mycket av elden själv med en brandsläckare, att vi bara behövde eftersläcka, förklarar Joakim Henriksson, ordförande i räddningstjänstföreningen i Farstorp.

Fortsatte hjälpa

Trots sin redan stora insats valde Peter att fortsätta hjälpinsatsen, genom att visa var vatten fanns i närområdet när brandmännen var på plats. Han följde även med och hjälpte till när ännu en till brand slog till i närheten.

– Tack vare Peters insats kunde vi få grepp om branden väldigt fort. Peter och hans dotter Vimla, som också hjälpte till, fick därför motta ett pris i form av ett presentkort, diplom och en brandsläckare, berättar Henriksson.

Tycker du att det finns ett engagemang hos privatpersoner att hjälpa till vid kriser?

Annons

– Ja, det tycker jag. Vi märker ett väldigt stort engagemang och att vi får mycket hjälp från många håll. När vi var ute och släckte som mest i somras hade en sommargäst bakat bakat kakor till oss. Det var väldigt uppskattat.

Varför är det viktigt att uppmärksamma privatpersonernas insatser?

– Dels ger det en bekräftelse till dessa personer, som får känna en stolthet över att hjälpa till i samhället. Ska man ha en levande landsbygd är det viktigt att vara delaktig, och vi vill uppmärksamma dessa människor.

Främja trygghet

Förutom att uppmärksamma vardagshjälteinsatser, vill räddningstjänstföreningen även verka för att främja och utveckla trygghet på landsbygden. Detta gör de genom att bland annat hålla en utbildning med information kring ämnet för sjätteklassare. De hoppas på att kunna väcka ett intresse för räddningstjänsten.

– Med priset föredömligt agerande som delades ut för andra året i rad och genom att utbilda ungdomar och lokalbefolkningen i byarna på Höglandet ökar vi servicen på landsbygden samt skapar ökat intresse för räddningstjänsten. Med de målen får vi även fler framtida brandmän, säger Joakim Henriksson.

Under årsmötet framfördes också tacktal  till årets donatorer av gåvor till föreningen..

Under årsmötet framfördes också tacktal  till årets donatorer av gåvor till föreningen. Gåvorna under året har främst utgjorts av pengar från såväl privatpersoner som företag som vill värna om en levande landsbygd där utbildningar står i fokus och en aktiv räddningstjänst. Föreningen initierades genom ”Bosses minne” som överlämnade en gåva i samband med Bo Gustafssons begravning i Stenberga 2017, som särskilt skulle inrikta stöd till Farstorps deltidsbrandmän.