I juli för två år sedan stannade en polsk familj med sin husvagn vid Götaströms värdshus. Där på rastplatsen tänkte de tillbringa natten. Familjen skulle dagen efter köra vidare och hade siktet inställt på att bestiga Kebnekaise. Det som skulle bli en trivsam resa fick en mycket oväntat vändning vilket speglades i SVT:s program Uppdrag granskning som sändes i onsdags.

Slutade med våld

Tidningen har inte tillgång det råmaterial som Uppdrag granskning har och vi har heller inte pratat med den polska familjen.

I programmet berättar familjen om hur de upplevde den här julinatten som slutade med våld och att de blev brottsmisstänkta. Det hela började med att det ena sonen i familjen mitt i natten gick ut i en skogsdunge för att uträtta sina behov. Inte långt därifrån befinner sig en polisman med sin hund. Polismannen har några minuter innan fått ett larm om att ett pågående brott äger rum mot en lastbil som stod parkerad vid värdshuset.

Pågående kapellskärning

Värnamos lokalpolisområdeschef Håkan Boberg ger för tidningen polisens version om varför polisen i full fart åkte mot värdshuset.

– Det hela började med att hundföraren befann sig vid Statoilmacken (nuvarande Circle K) inte långt ifrån Götaströms värdshus. Han får då ett larm om en pågående kapellskärning av en lastbil vid Götaström. Uppgiften från lastbilschauffören är att han känner att lastbilen gungar. Han tutar för att försöka skrämma de här personerna. Då hoppar två tre personer av flaket och springer mot hotellparkeringen.

När hundföraren kommer till platsen börjar han att spåra från flaket.

Släpper hunden

– Han rundar sedan byggnaden och får upp nästa bra spår som leder in mot en skogsdunge. Han hör hur det knakar till och att någon rör sig. Han är säker på att gärningsmannen är där. Han skriker då att personen ska stå still för annars släpper han hunden. Vad som inte framgår i Uppdrag granskning är att det inte finns några utgående spår från dungen, säger Håkan Boberg.

Annons

Hunden släpps och går till attack och biter sonen i den polska familjen. Sonen skriker högt av smärta.

– Normalt tar man då bort hunden. Men brodern och pappan dyker upp. Hundföraren upplever pappan som hotfull. Han får in två slag mot pappan med sin batong. Det finns inget självändamål att använda våld. Om det var rätt eller fel får vi aldrig svar på. För mig är det svårt att veta vem som är skyldig och oskyldig.

Misstänkta för stöld

Kort därefter anländer fler polisbilar till platsen. Pappan och hans två söner förs senare till arresten i Värnamo. De anhölls på sannolika skäl misstänkta för stöld ur lastbil. De tre familjemedlemmarna förhörs men släpps senare samma dag efter beslut av åklagare. Familjen anmäler senare polisen för tjänstefel och kräver skadestånd hos Justitiekanslern, JK. Utredningen om tjänstefel läggs ner och någon ersättning från JK är det inte tal om. I Uppdrag granskning undrar familjen varför inte polisen åtminstone kan be om ursäkt.

– Det ligger två tillbaka i tiden. Anledningen till att vi inte har bett om ursäkt är att samtliga instanser som har utrett det här ärendet har kommit fram till samma slutsats, att de inte ska ha ersättning. Jag skulle kunna tänka mig och träffa familjen och höra på deras berättelse, säger Håkan Boberg till tidningen.

Polisman är ångerfull

Uppdrag granskning träffar den hundbitne sonen och hans pappa på rastplatsen för inspelning av programmet. Mitt under intervjun kommer plötsligt en polisbil till platsen. Polismannen fotograferar SVT:s bil.

– Det är en ren slump att polisbilen befinner sig där. Det är en hundförare som är kollega till den hundförare som var inblandad i det här ärendet. Han bestämmer sig för att ta en bild och skoja med sin kollega, säger Håkan Boberg.

Uppdrag granskning vänder sig då till polisen och undrar varför polisen fotograferar deras bil.

– Det är väldigt olyckligt, han är väldigt ångerfull och tycker det var jättedumt, säger Håkan Boberg och tillägger att polisen som fotograferade inte blev föremål för någon disciplinär åtgärd.