– Narkotikasituationen är besvärlig, kommenterar Ola Svensson, mängdbrottsutredare vid polisen på Höglandet.

– Det är väldigt god tillgång för tillfället, bland annat på kokainet som vi inte har haft här tidigare, säger Svensson.

Kokainet har tidigare klassats som en festdrog, men har nu börjat leta sig in i vanliga missbrukarkretsar.

– Kokainet förekommer i fler kretsar i dag än tidigare, kommenterar Svensson och berättar att man allt oftare får träffar på just kokain vid provtagningar på personer som misstänks för narkotikabrott.

Polisen är oroad

En anledning till festdrogsklassificeringen som kokainet tidigare haft är det höga priset och att kokainet tidigare ofta brukats på lyxkrogar, på till exempel Stureplan i Stockholm.

– Det är en väldigt dyr drog, någonstans 800–1 200 kronor grammet, berättar Svensson.

Annons

Polisen är oroad över den utbredda användningen av kokain och annan narkotika.

– Det är alarmerande, vi är lite oroade för den här utvecklingen, säger Jonas Lindell, lokalpolisområdeschef på Höglandet.

– Det här är vi absolut inte nöjda med, vi ska göra allt vi kan för att försöka åtgärda detta, säger Ola Svensson.

För med sig annan brottslighet

Vid en titt på brottsutvecklingen ser det ut som att narkotikabrotten minskar på höglandet. Men bakom den statistiken döljer sig ett stort mörkertal, tror polisen. En förklaring till att inte fler ertappas för narkotikabrott just nu tros vara att polisens resurser inte räcker till.

– Vi har haft ett ansträngt 2017 och fått prioritera bort viss brottsförebyggande verksamhet, säger Jonas Lindell och tillägger att man nu påbörjat en rekryteringsprocess för att anställa fler poliser i framtiden.

Även om polisen har tvingats prioritera bort en del av sina uppgifter har man självklart inte släppt arbetet mot narkotika. Nyligen gjorde polisen till exempel ett tillslag i Vetlanda. Tre personer sitter sedan dess frihetsberövade misstänkta för grova narkotikabrott. Ytterligare en person är misstänkt i samma ärende.

Ett ökat kokainanvändande för ofta med sig annan typ av brottslighet, till exempel stölder.

– Kokain är en dyr drog, de måste få in pengar till den, säger Ola Svensson och tillägger att ökat narkotikaanvändande och missbruk ofta genererar fler mängdbrott i samhället.