Det berättar Mattias Ramsö, lokalpolisområdeschef för Höglandet. Det finns ett antal teknikerpatruller som utgår från olika orter. De servar polisen i hela Jönköpings län förklarar han med anledning att ägaren till möbelaffären Leif Karlsson, var förvånad över att polisen kom från Värnamo och inte Eksjö.

Värdet på hans stulna varor bedömdes som högt och man beslutade att göra en ordentlig brottsplatsundersökning med kunnig personal.

— Det var inget minutoperativt ärende som vi behövde åka på direkt, det fick vänta ett tag, konstaterar han.

Men väl på plats var rätt poliser där som kan sina saker säger Mattias Ramsö vidare.

Då kommer polisen

Annons

Det är många brott som anmäls av personer som ringer in till Polisens kontaktcenter, PKC. Polisen gör bedömningar efter olika parametrar om en patrull ska skickas till platsen eller inte.

En stulen cykel kanske man inte kommer på. Om inte det visar sig att det är ett seriebrott, det är många stölder på en och samma plats över tid förklarar han.

Finns resurser?

Leif Karlsson fick höra att det är kaos med poliser på Höglandet. Alldeles för få att skicka. Stämmer det?

— Vi ska komma när människor ringer, det är första prioritet. Nu kommer sommarperioden in och det är alltid en utmaning för oss att få resurserna att räcka till, svarar han.

— Vi har en klar prioritering där ingripandeverksamheten är nummer ett. När folk ringer ska vi komma. Jourutredning där folk sitter frihetsberövade är annat akut läge som prioriteras.

— Det tredje är tidsfrister att hålla när ungdomar ska utredas av polis.

Såg vit skåpbil

Leif Karlsson hade själv misstankar om vilka tjuvarna är. Veckan före stölden anlände en vit skåpbil med tre män som inte visade några tecken på att vara intresserade av att handla. Karlsson uppfattade mer att de befann sig i affären för att reka.

Han lämnade bilder på männen och skåpbilen. Om det har varit till ledning i fortsatta utredningen kan tidningen inte berätta på torsdagen. Trots försök att nå flera poliser som kan svara på frågan har det inte gått att någon av dem för en kommentar.