Polisen har det senaste dygnet fått in fem anmälningar om stölder från BWM-bilar, två i Linköpingsområdet och tre i Norrköping.

Ett av de drabbade är Holmgrens-ägda Proauto i Linköping.

– Vi har tidigare haft problem över båda länen, konstaterar polisens Göran Svensson.

Det senaste samtalet kom in till polisen klockan 09.27 på torsdagsförmiddagen. Då hade ett vittne uppmärksammat en biltjuv som krossade en ruta på en BMW i Linköping för att kunna stjäla ratten.

”I samtliga fem fall har stölderna skett på liknande sätt – tjuven eller tjuvarna krossar bilrutor för att komma åt att stjäla bilens instrumentpanel och/eller ratt”, skriver polisen på sin hemsida.

Allting talar för att stöldvågen än en gång når Jönköping , därför varnar polisen nu bilägare och bilfirmor att vara extra vaksamma.

– Vi hoppas att firmorna lämnar sin information vidare till varandra, fortsätter Svensson.

Har ni något uppskattat värde på stölderna?

– Nej, men det är mycket pengar. Nu har det varit rattar och instrumentpaneler. När man gör inbrott hos bilfirmor är det många bilar och då är vi uppe i stora kostnader.

Frank Bengtsson, servicechef på Holmgrens Bil, inspekterade i höstas det stora inbrottet hos bilfirman. Nu varnar polisen för att BMW-stölderna på gång igen.

Under senaste månaderna har BMW-stölderna i Jönköping varit få, men så sent som i höstas/vintras märkte polisen av fler och fler anmälningar.

På Holmgrens Bil är de säkra på att yrkeskriminella ligor ligger bakom stölderna. Det är även polisen.

Annons

– Det här är definitivt välorganiserat. Vi tror att det är internationella stöldligor, att det är organiserat från Östeuropa, främst Litauen, säger Göran Svensson.

Polisen skriver på sin hemsida att man nu uppmanar till vaksamhet och man tar mer än gärna emot tips. Man uppmanas då höra av sig till 114 14 eller använda polisens kontaktformulär.

BMW