— Först ringer den ena bedragaren och säger att han är från polisen och att du sannolikt har råkat ut för ett bedrägeri, och att din bank kommer kontakta dig snart. Därefter ringer den andra bedragaren och säger att han är från din bank, säger Jan Olsson, polisens bedrägeriexpert, till Expressen.

Bedragarna uppges uppträda både "sofistikerat" och "fräckt".

— Det har steppat upp lite där, helt klart. De drabbade berättar att det här är vältaliga, sofistikerade män som kan uppträda med den auktoritet som man förväntar sig av en polis och trovärdigt utge sig för att vara bankpersonal, säger Jan Olsson.

Enligt polisen riktar sig telefonbedragarna allt oftare in sig på välbärgade områden. Måltavlor är många gånger äldre män. Det handlar ibland om summor på 100 000-tals kronor som töms på den drabbades konto. Nyligen länsades ett konto på 900 000 kronor uppger Expressen.

Jan Olsson ger rådet att aldrig lämna ut sina inloggningskoder eller kortuppgifter när man blir uppringd. Varken polisen eller banken ringer och ber dig att logga in med ditt bank-id. Görs detta är det tecken på att ett bedrägeri är på gång.