Christian Valkama, Borås, är gruppchef för en bedrägerigrupp i Region Väst där utredningen pågår. Han säger att man inte fullt ut vet vilka personer som agerar bakom företagsnamnet. Polisen vet inte heller exakt hur företaget är uppbyggt, men utifrån hur de agerar verkar de vara en bluff säger han.

Det är ett antal händelser i samband med flytt som polisanmälts. Att Region Väst leder utredningen är för att man vill ta ett samlat grepp kring anmälningarna. De samordnas eftersom människor har anmält att de drabbats på olika platser i landet.

— I nuläget finns inga personer som är aktuella för åtal, men vi har identifierat en del personer, säger han.

Polisen jobbade tidigare med ett flyttföretag med annat namn. Under våren dök flyttföretaget Flyttnord upp som ärende. Anmälningarna tyder på att det kan vara samma personer som ligger bakom båda företagen. Man har bara bytt namn.

— Det får den fortsatta utredningen visa.

Utpressning

Nässjöparet har blivit bestulet på saker under flytten och männen som lämnade flyttlasset i Skellefteå försökte få mer pengar än man hade gjort upp om.

Annons

Christian Valkama säger att man utsätter personer för utpressning. Man får tillbaka grejor om man är beredd att betala mer.

— Vi jobbar med utredningen på olika håll och bearbetar den information som vi får och har, säger Valkama.

Kolla upp företaget

Christian Valkama uppmanar folk att göra en lättare undersökning av den flyttfirma man tänker anlita.

— Kolla att det finns en skattsedel och att det finns försäkring för dina grejor om något händer. Begär att få betala på faktura och se till att det finns ett skriftligt kontrakt för kostnader.

Det här gäller även andra företag som man vill anlita säger Christian Valkama.

— Använd gärna internet för att få fram information om företaget.

Mycket sprids idag i sociala medier om det skulle vara krångel med ett företag. Vill man vara extra noga kan man kontakta Konsumentverket. De känner ofta till oseriösa företag.

När man väl hamnat i situationen finns inte så mycket mer att göra än att polisanmäla händelsen. I bästa fall finns bevisning som leda till fällande dom.