Det var i samband med valrörelsen 2010 som Björn Dahlbäck fick nog av nazisternas propaganda i Värnamo.

Klistermärken och banderoller började dyka upp på elskåp, lyktstolpar och vid broar.

Redan då var det nazistiska Svenskarnas parti som låg bakom propagandan.

Får tips

Björn Dahlbäck gick runt i Värnamo och tog bort allt han såg som handlade om rasistiska och nazistiska budskap. Så har han fortsatt sedan dess.

- Jag får ju tips och meddelande från folk ibland som har sett en banderoll eller klistermärken, då åker jag dit och river bort det så fort jag kan, förklarar Björn Dahlbäck.

- Jag gör detta som privatperson inte som polis eller politiker. Och det är bara banderoller och klistermärken som de inte har tillstånd att sätta upp som jag tar bort, klargör han.

Dessutom annonserar Svenskarnas parti på sin hemsida när man har gjort propagandakampanjer. Det underlättar för Björn Dahlbäck i hans arbete att ta bort deras klistermärken och banderoller.

Två kassar fulla med klistermärken

Annons

Totalt har han fått ihop två fulla kassar med flera hundra klistermärken med nazist- och rasistpropaganda sedan 2010.

De kassarna har han slängt.

- En gång rev jag ner 25 klistermärken i Värnamo på en dag, minns Björn Dahlbäck.

I garaget hemma vid huset har han sparat några banderoller som Svenskarnas parti satt upp på olika platser i Värnamo.

- Jag har rivit ner banderoller med Svenskarnas parti vid Gröndalsleden, Citygross och Mossle vid riksväg 27 och på flera andra platser, berättar Björn Dahlbäck.

"Jag stör mig på nazisterna"

Björn Dahlbäck ser det som ett renhållningsarbete att ta bort nazisternas propaganda.

- Vi har ju yttrandefrihet, men jag stör mig på nazisterna och att de vill använda ett demokratiskt system för att skapa ett våldsbejakande och odemokratiskt samhälle som är så förödande det kan bli.

- Jag stör mig på att det fortfarande finns de som tycker att ett nazistiskt samhälle vore bra. Det har redan testats i Tyskland, och vi såg ju konsekvenserna av ett nazistiskt samhälle, slår han fast.

Bara på platser utan tillstånd

Björn Dahlbäck är noga med att påpeka att han inte tar bort affischer som Svenskarnas parti fått tillstånd till på vissa angivna platser.

Svenskarnas parti ställer upp med ett namn på listan i valet i Värnamo. Nu på onsdag kommer deras partiledare till Värnamo och talar.