Han har turnerat och gjort konserter under en livstid. Hans Edler har hunnit bli 73 år men fortsätter att göra spelningar för en trogen publik.

– Jag gjorde comeback på Konserthuset för 14 år sedan. Då var det 40 år sedan jag började. Sedan har det bara rullat på, säger han.

På 60-talet var Hans Edler något av en tonårsidol i band som The Ghostriders och We 4. På 70-talet gjorde han flera storsäljande soloplattor. Sedan dess har han varit producent och programledare i tv och han har fortsatt att uppträda som artist.

På föreställningen den 22 september i Aneby kommer mycket handla om 60-talet. Edler backas upp av ett band och två körtjejer och under en föreställning på över två timmar spelar de tidlösa hits från popmusikens storhetstid.

Turné med Beatles

Hans Edler berättar gärna en och annan anekdot från ungdomen. Som när han träffade Beatles när de var på sin första Sverigeturné 1963. Edler hade med sig en flaska Nyköpings i innerfickan och bjöd grabbarna som blev väldigt förtjusta i smaken. De skrev upp sina adresser så att Edler skulle skicka mer, men det blev aldrig av.

– Paul McCartney och Ringo Starr har fortfarande en flaska innestående, säger Hans Edler och ångrar nog att han slängde papperslappen.

En annan gång hamnade Edler på löpsedlarna efter att han blivit klöst i ögat av en beundrare som sprang upp på scen.

Ny listetta

Han kanske berättar mer om när han som långhårig popidol blev gripen av soldater med dragna vapen under en resa genom Östtyskland. Han orsakade nästan en diplomatisk incident innan bandet eskorterades ut ur DDR.

Annons

Edler har många fler berättelser på lager - och många låtar.

För några år sedan gjorde han bejublade spelningar på Konserthuset i Stockholm, vilket resulterade i en cd, Remember the Sixties. När han släppte egna låten "Black Fender" som singel toppade den försäljningslistan.

– Det var kul att få en etta igen efter 50 år.

Hans Edler spelar i Aneby konserthus den 22 september.
Foto: Press