Under marknadsdagen är det premiär för Speedwaymuseet i Asby, vilket blir ortens tredje museum efter Ydre skolmuseum och Emigrantmuseet. De får bland annat besök av en speedwayförare dagen till ära.

Förutom diverse olika marknadsknallar, skördelotteri och utställning av kor blir det tredje året med marknadens egen starkeman-tävling. Asbysonen Ola Johansson, som numera bor i Tranås, är nuvarande mästare.

— Det är lite större i år, åtta deltagare, där drygt hälften är från närområdet, medan resten utifrån, bland annat Västerås, berättar Märta Andersson i aktivitetsgruppen.

Han är domare

Tävlingens domare är Carl Rothman, den fjärde starkaste funktionshindrade mannen. Det rör sig om totalt fem grenar där den första handlar om att bära en 250 kilos stålram på en sträcka om 15 meter, så fort som möjlig.

I den andra grenen ska deltagarna dra en hjullastare 15 meter så fort som möjligt.

Annons

Tredje grenen går ut på att lyfta bakänden på en bil så många gånger som möjligt under 90 sekunder.

I den fjärde grenen ska de lyfta en stor cirkushantel på 50 kilo med rak arm så många gånger som möjligt, medan den avslutande grenen går ut på att lyfta atlasstenar som väger mellan 120 kilo och 150 kilo.

— Det drar en liten annan publik än de som vill kolla på grönsaker, konstaterar Märta.

”Riktig gycklare”

Fakiren Curry är en riktig stämningshöjare och rör sig på området, jonglerar och går på styltor.

— Han är en riktig gycklare!

Koskita-bingo är ett annat uppskattat inslag på skördemarknaden. Där satsar man på en ruta på ett område och den ruta som kossan skiter i, den personen vinner halva potten.

— Om inget händer på ett tag så brukar vi i början exempelvis säga att rutan där vänster ben står vinner potten, försäkrar Märta.

Skördemarknaden blir även avstamp för eleverna vid Ydres musikskola som bjuder på lite passande mingelmusik. Bygdens godaste äppelpaj ska utses, liksom bygdens största pumpa. Butikerna är öppna och såväl brandbil som minitraktorer finns på plats.

Nästa år är det alltså tioårsjubileum. Har ni något extra planerat för det?

— Så långt har vi inte kommit, utbrister Märta och skrattar.