Rörvikssågen har nu blivit ATA Timber R-vik. Tidigare i sommar stod det klart att ägarbytet skulle ske, och nu har den nya vd:n Claes Svensson tillträtt. Han är själv nyanställd av ATA Timber och har tidigare jobbat inom Södra.

ATA Timber är ett familjeägt företag med huvudkontor i Moheda och sågverk i Åboda, Moheda, Eneryda och Widtsköfle, samt en massaindustri i Vaggeryd.

På Rörvikssågen jobbar 50 personer som nu fått ny arbetsgivare.

Annons

— Det kändes naturligt att följa med in i det nya och det är positivt att vi får en stabil ägare som är delaktig i arbetet, säger Hans Gustavsson som är skogsinköpare.

Han menar att sågverket i Rörvik är en viktig arbetsgivare på orten som sysselsätter minst lika många till utöver de som är anställda i företaget, allt från skogsentreprenörer och åkerier till hantverkare. För kunderna kommer ägarbytet inte att märkas, utan arbetet fortsätter som vanligt.

Global marknad

I Rörvik fortsätter man att såga normaltimmer. Under en period har de även behandlat det klenare timret sedan sågverket i Sandsjöfors stängdes, men det timret går nu till ett annat ATA-verk fram till dess att Sandsjöforssågen går igång igen nästa år. En stor del av virket exporteras sedan.

— Vi exporterar framför allt till England och USA, säger platschef Lars-Johan Svensson.

— Byggandet stiger i USA nu. Det är billigare att frakta virke med båt från Sverige än med tåg från Kanada. Marknaden i dag är global, säger Claes Svensson.