Han menar att vi nog får börja vänja oss vid sådana här sanitära problem när vi inget gör för att hjälpa dessa människor.

— En betydligt bättre väg att gå än att såga ner träd och placera ut stenar och införa förbud är ju att erbjuda dessa människor värdiga lösningar som fungerar, säger David Wallenberg som var med och startade Kyrkhjälpen för ett par år sedan för att hjälpa EU-migranterna.

Han hade hoppats att samarbetet med kommunen skulle fungera bättre.

— Vintern 2015 gick Kyrkhjälpen tillsammans med Räddningstjänsten ut och frågade om de fick ställa upp vinterbonade baracker till de EU-migranter som idag bor i kalla husvagnar på en långtidsparkering men fick nej. Kyrkhjälpen gick då ut och frågade om man åtminstone fick dra in el till husvagnarna så att de slapp frysa men fick återigen nej från kommunen.

Han har inte fått något riktigt svar på varför det blev nej. Han har också lämnat förslag om att EU-migranterna kan bo vid fruktlunden och hjälpa till där som någon sorts betalning.

Annons

— Magnus Färjhage tyckte att det var ett intressant förslag men det fastnade sedan i bygglovsfrågan på kommunal mark, säger David Wallenberg.

Han har också varit i kontakt med trädgårdsföreningen i Vetlanda med förslaget men fick nej från deras ledning eftersom de hade andra planer för fruktlunden.

David Wallenberg får känslan av att det är ideella krafter om ska lösa alla bitar gällande EU-migranterna, men han hade hoppats på samverkan mellan föreningar, kyrkor och kommun.

Han själv driver den ekonomiska föreningen Goda Gårdar. Inledningsvis vänder sig förningen till EU-emigranter som kommer hit för att tigga. Genom att erbjuda EU-emigranterna jobb genom hjälp- till självhjälp satsningar hoppas man kunna skapa en väg bort från tiggeriets destruktiva vardag. Det handlar om städhjälp och trädgårdsarbeten.

— Just nu väntar vi på besked från Jordbruksverket, berättar han.

David Wallenberg har en idé om att låta bygga hus på hjul som EU-migranterna kan bo i. Där finns allt från värme och el till hygienutrymmen. Dessa hus kan ställas upp vid jordbruksmark där EU-migranterna ska kunna odla grönsaker som de sedan säljer.

— Ge dem ansvar och de tar ansvar, säger David Wallenberg.

Han tror att vi i Sverige kommer att ha tiggeriförbud inom tre år. En konsekvens av ett sådant blir tyvärr ökad trafficking. De här människorna måste försörja sig på något sätt.

Läs även: Här tilldelas David årets Elizapris