På lördagskvällen den 4 mars larmades polisen till Pressbyrån i Tranås med anledning av ett rån. En ung man hotade personalen med ett tillhygge och kom över kontanter och Bingolotter innan gärningsmannen lämnade platsen.

Mannen kunde senare samma månad häktas i samband med häktningsförhandlingar i Norrköpings tingsrätt.

Nu har mannen dömts i Norrköpings tingsrätt för tre stycken rån, två i Norrköpings kommun och ett i Tranås kommun, förberedelse till rån, samt ringa narkotikabrott.

Blir utvisad

Annons

Påföljden är sluten ungdomsvård i ett år, samt utvisning ur riket. Mannen förbjuds att återvända till Sverige före augusti år 2022. Sker överträdelse av förbudet kan mannen få fängelse i högst ett år.

Den dömda mannen ska även utge skadestånd till flera målsäganden, bland annat 20 000 kronor till kvinnan som arbetade på Pressbyrån i Tranås den kvällen, samt knappt 17 000 kronor till dåvarande ägarna av Pressbyrån.

Hotade att döda

När mannen kom in på Pressbyrån den 4 mars och hotade kvinnan öppnade hon kassan och gav honom pengarna. Ur kassaskåpet tog han lotter och tobak, allt till ett värde av cirka 15 500 kronor.

Han hotade kvinnan med ett pistolliknande föremål som bland annat ska ha höjts mot henne och tryckts mot hennes bakhuvud, i sidan och ryggen. Mannen ska även ha hotat att skada och/eller döda henne.

Hon larmade polisen innan hon sprang ut ur butiken. Mannen har erkänt gärningen.

Även i februari tidigare i år utsattes Pressbyrån för ett rån.