Om detta talade bland annat Anna Sjöström när hon besökte Vetlanda i tisdags kväll. Hon kallar sig själv för Promilletanten som kör utan pekpinnar och har 25 års erfarenhet av riskreducering.

Anna Sjöström har en mottagningsenhet i Stockholm och har skrivit boken heter ”Promille- drick smartare”. En provocerande rubrik kanske för nykterister men hon vill inte komma med pekpinnar, utan servera fakta och låta var och en göra sina val.

— Jag tror att alla människor kan förebygga problem genom att göra val som hjälper dem, säger hon.

— I Sverige dricker en miljon människor för mycket. 300 000 av dessa skulle få diagnosen alkoholberoende om de gick till en läkare, men det gör de inte.

Det genetiska arvet spelar en stor roll. Risken för att utveckla ett beroende är 40 till 75 procent om det ligger i generna.

Genetisk risk

— Det är en hög siffra. Om jag har en ökad genetisk risk så måste jag vara mer försiktig med hur jag dricker. Hur vet jag då om jag tillhör den gruppen? Tumregeln är att titta på din far och mor, farmor och farfar, mormor och morfar men också syskon.

Hög toleransnivå är en annan riskfaktor.

Annons

— Du kan förändra situationen genom att ändra dina val. Nyckeln är hur mycket och hur ofta du dricker, säger Anna Sjöström..

— Det finns en tallriksmodell för alkohol, precis som det finns för mat, berättar hon.

Socialstyrelsen har satt upp en gräns hur mycket man kan dricka för att det ska finnas en låg risk för problem. Det handlar om nio standardglas i veckan för kvinnor, 14 standardglas i veckan för män.

— Ett standardglas motsvarar 4 centiliter starksprit, eller en liten starköl, eller ett glas vin eller 50 centiliter folköl.

— Hur reagerar ni när ni ser siffrorna, låter det mycket eller lite, frågar hon publiken.

Mycket svarar några. Det här innebär två flaskor vin i veckan för kvinnor, tre flaskor vin i veckan för män.

— Men det här är riktlinjerna för lågriskbruk, det är det vi har att gå efter. En miljon människor i Sverige dricker mer än detta. De som kommer till mig tycker att det låter lite. Vissa säger att ska de dricka så där lite så kan de lika gärna låta bli, berättar Anna Sjöström.

Signaler

Hur ser man då signalerna? Personlighetsförändringar, frånvaro vid lön, humörsvängningar, ekonomiska problem att man begär semester i efterhand kan vara några.

— När arbetsgivaren reagerar har familjen vetat det i tio år.

Föreläsningen arrangerades av NBV, Vetlanda kommun och Jönköpings Läns Nykterhetsförbund. Promilletanten föreläser på NBV i Eksjö på onsdag och i Huskvarna bibliotek på torsdag.

NBV