Samtidigt är det många som nu söker hjälp. Inte någon gång under hela förra året har så många par kontaktat mig för att få hjälp att rädda sitt äktenskap som nu under första veckan i januari.

De konflikter som ofta förekommer före, under och efter en skilsmässa är en viktig orsak till den växande psykiska ohälsan bland både vuxna och barn. Alla separationer gör också och att många barn växer upp i barnfattigdom med allt vad det innebär. Även för samhället innebär det ökade kostnader för sjukersättning, bostadsbidrag, socialbidrag och underhållsstöd.

Därför upphör jag aldrig att förvånas över att våra politiker både på riksnivå och lokalt inte har som ett folkhälsopolitiskt mål att uppmuntra hållbara relationer i familjen. Man fokuserar mest på att vi ska äta bättre, röra på oss mer, dricka mindre och sluta röka. Trots att dåliga sociala relationer framförallt i familjen är en lika stor hälsorisk som att röka och supa och en större hälsorisk än övervikt och stillasittande.

Trygga och stabila familjer borde ligga i linje med KD:s familjevärderingar. Eftersom en separation drabbar låginkomstfamiljer hårdare både ekonomiskt och känslomässigt, borde trygga och stabila familjer tilltala också Socialdemokraternas värderingar. Även Moderaterna borde gilla det eftersom det minskar samhällets kostnader.

Annons

Många skilsmässor är nödvändiga, men många går också att förebygga. Man måste inte söka professionell hjälp för att få det bättre. Här är några råd om hur man vårdar kärleken. Det låter kanske lite konstigt att man ska tillämpa samma principer som när man investerar i aktier. Men det funkar faktiskt. Det tilltalar även män som inte läser lika mycket om relationer.

• Ju mer du investerar i förhållandet desto mer får du tillbaka. Satsar du bara på karriären, barnen eller träningen går det ut över relationen.

• Små men regelbundna investeringar i vardagen som uppmuntrande ord eller en kram betyder mer än en kärlekssemester vartannat år.

• Tänk långsiktigt. Ibland är det du som får ge mest och din partner ta emot. Ibland är det tvärt om. Att älska är att ibland vara beredd att ge mer än man just då får tillbaka.

• Det är helt normalt att det går upp och ner både när det gäller aktier och kärleken. Tuffast är det när barnen är små. Sen går det uppåt. När aktiekursen går ner är det ofta klokt att investera mer. Om kärleken svalnar är det bättre att satsa mer på förhållandet än att försöka hitta någon annan. Risken för skilsmässa minskar inte utan ökar om man gifter om sig.

• Satsa brett, inte bara på en sak. Ta tid för varandra, dela på vård av hem och barn, upptäck varandras kärleksspråk, lär er att kommunicera och att hantera de konflikter som uppstår.

ALF B SVENSSON

Psykolog och författare