Förstelärare Stefan Ericson har inlett måndagsmorgonen med ett rejält pulspass hemma. Söndagsnattens ymniga snötäcke har skottats bort. Nu möter han upp när klasserna 7A och 7C har sina pulspass i aulan respektive idrottssalen.

Varje elev får använda en pulsmätare för att mäta sin aktivitet. Resultatet visas i realtid på en skärm.

Banden som ska hålla fast pulsmätaren mot kroppen hänger på ett tvättställ. Alma Lindomborg tar sitt band för att kunna inleda passet.

— Man känner sig lite piggare efteråt, berättar hon om projektet.

Inte på maxpuls

Eleverna fick börja med pulspassen efter sportlovet, och inledningen beskrivs som kaotisk. Framför allt var det tekniken som kändes främmande, med pulsmätare som eleverna var ovana att använda. Nu börjar rutinerna sätta sig.

Gröna bockar efter det anonyma användarnamnet visar hur elev efter elev loggas in i systemet och kommer i gång. Färgskalan avslöjar hur pass aktiva de är, och de kan själva se om de behöver ta i lite mer eller slå av något på takten. Målet är att de ska ligga på 60-90 procent av sin maxpuls under 20 minuter.

Annons

— Då ska det vara sådana övningar att de håller sig inom det området, berättar Stefan Ericson.

I aulan blir det lite enklare övningar, men i idrottssalen nere på nedre plan har en hinderbana byggts upp. Det är en bana som eleverna känner till sedan tidigare, och de vet därför hur övningarna går till. De väljer själva om de vill göra alla eller vissa moment. Pulsnivån är det viktigaste, inte hur eleverna når den.

— Det tycker jag om med det här, att det är individanpassat, säger idrottsläraren Johan Sahlin som peppar vissa elever och dämpar andra.

”Inte lika trött”

De ska inte ta ut sig för mycket. För ögonblicket är det två elever som ligger på rött.

— Det är för högt, det är över 90. Då får man ta det lite lugnare, säger Stefan Ericsson.

Gustav Nordal är en av eleverna som ingår i projektet och han tycker att det är kul att vara med.

— Man får röra lite på sig, inte bara sitta still. Jag tycker att det är bra. Man är inte lika trött på lektionerna, berättar han.