Den mordåtalade mannen är dämpad när han förs in i rättssalen under rättegångens första dag. Drygt fyra månader efter att en restauranganställd hittas död i restaurangens kallförråd, inleds den rättsliga prövningen i Eksjö tingsrätt. Uppspelningen av de olika larmsamtalen är en del av de båda åklagarnas sakframställan.

Den mordmisstänkte var inte ensam om att larma. En kvinna som hört skrik ut på gatan skymtade ett bråk genom ett av restaurangens galler. Hon och hennes sällskap uppfattade att någon blev slagen där innanför.­

– Dörren öppnades och vi såg den här mannen ligga där, med blod och allt.

– Kan du skicka en ambulans, snälla, ber hon SOS-operatören.

En chaufför som stannat till för att leverera varor var en av de som hittade den blodiga mannen just innanför dörren till restaurangens kallförråd.

Även en chaufför som precis stannat sin lastbil för att leverera varor, larmar.

– Han har blod över hela kroppen, är ett av svaren på SOS-operatörens frågor.

De skärrade personerna på plats har svårt att avgöra om mannen är vid liv. En av de ambulanssjukvårdare som kommer till platsen konstaterar nästan omgående att mannen på golvet i kallförrådet är död. Den efterföljande rättsmedicinska undersökningen ska räkna till 18 sårskador.

De skadorna redovisas sakligt efter rättegångsförhandlingens lunchuppehåll. Det tar ungefär en halvtimme att beskriva varje enskild sårskada. Den döde mannens änka, som redan tidigare under dagen lämnat rättegångssalen för att sitta i ett medhörningsrum, väljer att inte ta del av redogörelsen alls.

Annons

Slutsatsen i den rättsmedicinska utredningen är att mannen dött till följd av inre blödningar som uppstått efter skadorna på kroppspulsådern och hålvenen.

Den mordåtalade mannen förnekar brott. Han åberopar självförsvar.

Relaterat: Så blir rättegången mot misstänkte Nässjömördaren
Relaterat: Därför dödades mannen vid Steakhouse
Relaterat: Åtal väckt efter mordet på Nässjö Steakhouse