Det är utredaren Ilmar Reepalus välfärdsutredning som förhandlingarna bygger på och som presenterades i fjol. Då föreslogs ett vinsttak på sju procent för företag inom vård, skola och omsorg.

Nu har alltså regeringen och Vänsterpartiet enats om modellen som ska gälla för friskolor och företag i omsorgen, rapporterar SVT Nyheter och TT.

– Vår utgångspunkt är att skattebetalarnas pengar ska gå till det de är avsedda för, vi ska inte ha några stora vinstuttag. Det handlar om legitimiteten för svensk välfärd, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT Nyheter.

Vinsttaket gäller inte privata vårdcentraler, sjukgymnaster eller privatläkare. Där vill regeringen istället tillsätta en annan utredning för att kunna begränsa vinsterna. Den utredningen ska vara klar i juni.

– Vår position är att vinstjakten ska bort från svensk välfärd men exakt hur det ska uppnås eller vilka metoder vi använder, där måste vi vara öppna för dialog med professionen och med forskare för att se till att de som jobbar inom välfärden får så goda förutsättningar som möjligt, säger civilministern till SVT Nyheter.