Just nu hostas och snörvlas det på flera arbetsplaster runt om i länet. Sjukläget väntas dock att förvärras och fler kommer att insjukna när influensan beräknas att nå sin topp de närmaste dagarna.

För att undvika influensan

Tänk på att:

• Hosta i armvecket

• Om du är sjuk, stanna hemma från jobb/skola

..

För att undvika influensan

Tänk på att:

• Hosta i armvecket

• Om du är sjuk, stanna hemma från jobb/skola

• Tvätta händerna ofta och använd handsprit

— Det har varit väldigt besvärligt norrut och influensan väntas bryta ut i Götaland den här veckan eller veckan efter. Det är en influensaepidemi som väntar och vi förväntar oss en ökning, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare i region Jönköping.

Kallt väder påverkar

Annons

Peter Iveroth tror att det milda vädret i södra Sverige är anledningen till att vår del av landet inte drabbats hårt än och att det därför har brutit ut tidigare i de kallare delarna som redan har haft sin topp. Men nu väntas antalet sjuka öka även i Götaland och januari och februari brukar vara de värsta influensamånaderna.

— Vi har en handlingsplan om vi får många fall på samma gång på sjukhusen. Då får vi lägga influensapatienter med eget rum på vanliga avdelningar för att kunna isolera dem och försöka undvika att fler smittas, säger han.

500 fall

Hittills har 90 fall uppmärksammats i regionen. Under förra årets säsong visade statistiken på ungefär 500 fall sammanlagt men dessa siffror är baserade på dem som uppsökt vård. Antalet personer som varit sjuka kan därför vara ännu fler.

Vaccination erbjuds till riskpatienter gratis, det vill säga till gravida kvinnor, människor med kroniska sjukdomar och människor över 65 år. Peter Iveroth tycker dock att det är bra om även unga och friska väljer att vaccinera sig.

— I år har vi vaccinerat 58 000 människor i regionen, vilket är 3000 fler än förra året. Det motsvarar 61 procent av alla som är över 65 år och vårt mål är att nå upp till 75 procent. Det är jättebra att människor vaccinerar sig, unga som gamla. Det kan bidra till att färre blir sjuka, säger han.