Tidigare i sommar anordnade Aneby kommun simundervisning för nybörjare i Furulidsbadet. Det fanns utrymme för tre grupper och intresset var så stort att platserna inte räckte till alla som ville vara med.

På måndagen startade ytterligare en omgång, som pågår under två veckor. Den simskolan äger rum utomhus, i Noen och Skärsjösjön, och vänder sig till såväl nybörjare som märkestagare. Tack vare ett statligt bidrag är det gratis för barn som är födda 2012, för övriga kostar det 150 kronor.

Ingen förhandsanmälan har krävts, och för att kunna ta emot många deltagare finns totalt sex simlärare till förfogande.

– Förra året fick vi ställa in simskolan därför att vi inte kunde rekrytera lärare. Det lyckades vi med i år, men fick jobba hårt för det, säger Sören ”Söppe” Carlsson.

Han är fritidsledare och huvudansvarig för simskolan. När han och hans medarbetare inledde dagen vid sjön Noen, kunde de räkna in 6-7 barn, majoriteten märkestagare.

– Normalt brukar vi ha 10-15 deltagare, säger han.

Ännu sämre

Intresset för simskolan i Skärsjösjön var ännu sämre. Första dagen kom endast två barn, båda nybörjare. De kunde få riktigt bra undervisning, med två ledare var.

Annons

Mohamad Abdulghani och Sören Carlsson hade inte så mycket att göra när märkestagarna vid Skärsjösjön uteblev.
Foto: Bodil Molin

Sören Carlsson kan inte hitta någon förklaring till det låga deltagarantalet, men det bekymrar honom.

– Hittills i sommar har tio barn i Sverige drunknat. Med tanke på det borde intresset för simskolan vara större. Det är ju dessutom gynnsamt med så varmt vatten. Just nu är det 27 grader i Skärsjösjön.

Han funderar på om den långvariga värmeböljan har bidragit till att så få vill delta i simundervisningen i Aneby.

– Nu när det varit varmt i vattnet så länge kanske många har lärt sig att simma på egen hand.

Sören Carlsson jämför med 2014, då det också var en varm sommar. Då deltog totalt 87 barn, vilket är rekord, i simskolan utomhus.

– I år kommer vi inte ens upp i tio deltagare på två grupper.

Nu hoppas han att en del ska vakna till och ta vara på möjligheten till simundervisning och märkestagning.

– Att få nybörjarna att komma är viktigast, säger han.