Adventskonserten som Mariannelunds folkhögskola anordnar i skolans aula är en långvarigt tradition, som i år dessutom slog alla rekord. Skolans rektor Jan Nilsson berättar att lokalen var fullsatt med drygt 250 personer.

– Under mina sex år på skolan har jag bara varit med om att det har varit så här fullt två gånger. Det var verkligen en välbesökt konsert, säger han.

I år lyckades man samla in 20 300 kronor under konserten, dubbelt upp mot vad konserten brukar inbringa. I år avstår även skolans personal från sina julklappar och bidrar i stället med 15 000 kronor till insamlingen.

Jan Nilsson berättar att det är biståndsorganisationen Barnsamariten och projektet "Save a girl" som får pengarna. "Save a girl" hjälper unga flickor att komma bort från bordellerna i demokratiska republiken Kongo, i Centralafrika, till ett tryggt hem.

Barnsamariten samarbetar med organisationen Panzi Foundation i Kongo där läkaren Denis Mukwege är ordförande. Han är även vinnare av Nobels fredspris 2018. Han arbetar för kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld och får vård på sjukhuset.

– Det är hjärtgripande att de här barnen arbetar som prostituerade. Projektet "Save a girl" och Barnsamariten bygger upp safehouse där flickorna kan komma och bo. De får läkarhjälp och prata med psykologer. Här kan de få ett vanligt liv, säger Nilsson.

Vad som gjorde att insamlingen gav rekordresultat tror Jan Nilsson kan beror på att de visade bilder och berättade om de utsatta barnen.

Annons

– Det blev en annan stämning i lokalen när vi pratade om det här. Man blir påverkade på ett speciellt sätt när det handlar om just barn också. De här pengarna betyder mycket och kan hjälpa de här barnen, säger han.