Populära mediekändisar, respekterade kulturpersonligheter, framstående politiker eller granskande journalister är inget undantag. Trakasserierna och övergreppen mot tusentals kvinnor har fortsatt eftersom de flesta chefer valt att skydda förövarna och inte reagerat, trots att de känt till övergreppen.

Visst är det bra med en samtyckeslag, nolltolerans mot sexuella övergrepp. Men det räcker inte. Det hjälper inte heller att tillsätta en ny myndighet som ska verka för ökad jämställdhet. Vi får inte stopp på trakasserierna och övergreppen om vi inte inser att ett av grundproblemen är att många män inte har någon som helst karaktär. De saknar moral och impulskontroll. Reptilhjärnan tar över. Förnuftshjärnan som får dem att tänka efter och inse konsekvenserna kopplas bort.

Annons

Vi måste också inse att det beror på att vi lever i en översexualiserad tid. Kvinnor framställs som sexobjekt inte bara i porren utan också i reklamen och i populärkulturen. RFSU har också spelat en roll även om det säkert inte varit deras avsikt.

De har hävdat att vi ska vara fria att leva ut vår sexualitet på alla tänkbara sätt. De har talat mer om rättigheter än om skyldigheter och ansvar. Mer om teknik än om etik. Mer om kondomer och könsorgan än om karaktär och självkontroll. De har också i sin normkritik ifrågasatt traditionella normer. Trohet är inte ett måste. Att vara knullkompisar är lika rätt som att ha sex när man är kär. Självklart bidrar det till att många män frestas att gå över gränsen.

Karaktär, en hög moral och impulskontroll är inte något vi helt plötsligt får som vuxna. Det är något som grundläggs redan när vi är barn. #Metoo visar att vi som uppfostrat dessa testosteronstinna män utan impulskontroll inte lyckats fostra pojkar till män som visar kvinnor respekt. Till män med en hög moral och stark karaktär. Ska vi i framtiden få stopp på alla sexuella trakasserier måste vi därför börja redan i familjen, i förskolan och i skolan.

Vi måste lära våra pojkar att handskas med sin sexualitet på ett ansvarsfullt sätt. Vi måste ge dem goda värderingar och lära dem att leva efter dem. Vi måste sätta tydliga gränser redan innan det handlar om sex. Vi måste börja när de retas, bråkar, mobbar och kränker sina kamrater eller oss som föräldrar och lärare. Vi måste uppmuntra dem att visa civilkurage. Att vara självständiga, våga gå emot grupptrycket i grabbgänget och säga ifrån när något är fel.

Annars kommer det att fortsätta som hitintills. Många män kommer att bete sig som svin. Många män kommer att fega ur, titta bort och inte reagera när kvinnor kränks och trakasseras.

ALF B SVENSSON