Nu åtalas den restaurangansvarige för vållande till kroppsskada. Enligt gärningsbeskrivningen ska den anställde av oaktsamhet ha orsakat matgästen kroppsskada eller sjukdom som inte varit ringa.

Matgästen yrkar att den köksanställde ska betala ersättning med 30 000 kronor, varav 20 000 för kränkning och 10 000 kronor för sveda och värk.

Gav klartecken

Det var i samband med studentfirandet förra året som den unge mannen fick den svåra anafylaktiska chocken, det vill säga en allergireaktion som är livshotande. Mannen som haft sin allergi mot ägg, mjölkprotein, kyckling och nötter hela livet hade påtalat sina allergier redan innan restaurangbesöket. När förrätten kom in reagerade både mannen och hans kompisar på att maten verkade innehålla ingredienser som mannen inte tålde. Servitrisen tog tillbaka maträtten till den köksansvarige, men rätten togs ut på nytt efter ett klartecken.

Föll ihop medvetslös

Matgästen åt därefter av både förrätten och huvudrätten. När efterrätten, en kladdkaka, serverades blev gästen återigen tveksam om han verkligen kunde äta det som bjöds. Han misstänkte själv att kakan innehöll ägg.

Servitrisen dubbelkollade med den köksansvarige flera gånger. Men mannen fick då beskedet att han skulle tåla efterrätten. Redan efter några skedar knöt det sig dock i mannens hals. Han tog genast sin allergimedicin men blev ändå sämre och segnade till slut ned medvetslös på golvet.

Annons

Ambulans kallades till restaurangen. Mannen blev sedan kvar på sjukhuset över natten, men händelsen påverkade honom en längre tid. Den unge mannen blev bland annat tvungen att ställa in en resa som var inbokad med kompisarna några dagar senare.

I polisförhör berättar mannen att han aldrig tidigare fått en så allvarlig allergisk chock förut.

Handlat oaktsamt

I restaurangens anteckning för specialkost står det ”nötter, mjölkprotein, ägg, kyckling” vid mannens namn. I polisförhör har den restaurangansvarige, som den aktuella kvällen hade yttersta ansvaret för att rätt mat kom fram till rätt person, förnekat att han gjort sig skyldig till brott. Den anställde medgav vid samma tillfälle att han handlat oaktsamt, men han vill inte ta hela skulden utan menade att företaget har ansvaret.

”Rörde ihop det”

Den köksansvarige hade planerat en fruktsallad som efterrätt till den äggallergiske gästen. Matgästen fick dock aldrig den - utan en kladdkaka innehållande just ägg.

”Det ska egentligen inte ske, men nu har det gjort det ändå”, har den restauranganställde sagt i polisförhör.

Den ansvarige kunde inte svara på polisens fråga om exakt vad som gick fel, men i samband med händelsen ska den anställde ha sagt till en av matgästens anhöriga att ”Jag har tagit fel och rört ihop det hela med gluten- och laktosintolerans, missat helt att det var ägg i kladdkakan”.

Att den restaurangansvarige nu har åtalats innebär ärendet kommer att tas upp i Eksjö tingsrätt.