— Vem som tar Helena Jonssons plats är inte bestämt ännu. Det får distriktsstyrelsen avgöra, kommenterar Göran Lindell strax efter att han fått höra nyheten om att förra LRF-ordföranden Helena Jonsson utnämnts till landshövding i Jönköpings län.

När Jonsson inte längre är aktuell som andranamn på Centerns riksdagslista för valet 2018 faller ljuset på listans trea – den rutinerade C-politikern Göran Lindell från Vetlanda.

Göran Lindell själv betonar att det i det här läget, så strax efter nomineringsstämman, inte finns någon automatik i att trean på listan flyttas upp ett steg bara för att andraplatsen blivit tom.

— Nej, det är inte självklart. Jag har i alla fall inte hört av distriktsstyrelsen än, säger han.

Satt en period

Då Annie Lööf blev statsråd 2011 fick Göran Lindell en plats i riksdagen. Efter valet 2014 tvingades han lämna riksdagen då Alliansen förlorade samtidigt som Centern bara tog ett mandat i länet och det gick till Annie Lööf.

Annons

Göran Lindell återvände sedan till riksdagen under Annie Lööfs föräldraledighet 2015.

Sedan 2016 har han inte haft något riksdagsuppdrag och han sticker inte under stol med att han gärna återvänder. Om han får frågan.

— Det är ju så att alla som är bland de fyra eller fem i toppen på riksdagslistan har tänkt till innan de sagt ja till sina platser. Jag har sagt att jag gärna gör en mandatperiod till i riksdagen om partiet och väljarna så vill. Och det beslutet står fast för min del.

Bra resultat krävs

För att tvåan på C-listan ska vara aktuell för en riksdagsplats måste det dock till ett riktigt bra valresultat för Centerns del 2018.

— Det är vår målsättning att ta två mandat. Men i ärlighetens namn var det andra mandatet rätt långt borta vid valet 2014 så det krävs en hel del för att tvåan på listan ska få en riksdagsplats 2018, säger Göran Lindell.

Om Alliansen skulle vinna lär Annie Lööf å andra sidan återigen bli aktuell för en statsrådsplats, något som öppnar för att andranamnet får ta hennes riksdagsplats.

Göran Lindell må vara pigg på andraplatsen på listan men han beklagar samtidigt att Helena Jonsson lämnat Centern. Hon gjorde annars snudd på en kometkarriär genom att gå upp och direkt ta plats två på riksdagslistan bara några månader efter att hon gått med i partiet.

— Det hade varit en styrka för Centern i länet om ett så känt namn som Helena funnits med i valrörelsen 2018, säger han.