Nog för att många av oss nordbor gärna reser iväg på semester när det varma halvåret gjort sitt för den här gången, men en tämligen ny företeelse är att även de alltmer populära robotgräsklipparna också gärna spenderar några månader på annan adress.

Fakta: Hotell för robotgräsklippare

Eksjö lantbruksservice AB är ett av flera ställen som på senare år erbjuder vinterförvar..

Fakta: Hotell för robotgräsklippare

Eksjö lantbruksservice AB är ett av flera ställen som på senare år erbjuder vinterförvaring, eller ”hotell”, för robotgräsklippare.

Förutom förvaring erbjuds hotellgästerna service i form av bland annat rengöring, uppdatering av mjukvara och underhållsladdning.

Eksjöföretaget tar bara emot särskilda märken av robotgräsklippare men har plats för ett par hundra i år. I förfjol hyste de ett tiotal och förra året ett hundratal.

Att tänka på är att antalet kunder som vill ha sina gräsklippare servade i maj är högt inför sommaren med köer och väntetider som följd.

Lite varstans de senaste åren har så kallade hotell för robotgräsklippare dykt upp.

— Det är tredje året vi kör med det nu. Första året hade vi ett tiotal gräsklippare på hotellet, förra året ett hundratal och i år blir det nog ännu fler. Vi måste kanske bygga nya hyllor, berättar Pierre Nordek, delägare på Eksjö lantbruksservice, och Bengan Wiktorsson, som är serviceansvarig för robotgräsklipparna.

Den kritiske tänker kanske att den som har robotgräsklippare antagligen också har ett garage där denna kan förvaras under vintern. Men riktigt så enkelt är det inte, förklarar Pierre Nordek.

Mer än förvaring

— En robotgräsklippare måste underhållsladdas under vintern och har man då sin laddstation monterad utomhus måste man kanske montera bort den och montera den i garaget i stället, förklarar han.

Annons

Dessutom är fördelarna många fler än bara förvaring i rätt temperatur. På hotellet rengörs och servas klipparna också, uppdateras med ny mjukvara och underhållsladdas för att batterierna ska hålla sig fräscha.

— En del gräsklippare är väldigt skitiga och till och med mögliga invändigt när de lämnas in. Och det är kanske något kunden inte ser eller får bort annars eftersom de sällan plockar isär klipparna själva, säger Bengan Wiktorsson.

Överbelastade i maj

Hotellvistelsen är också en tjänst för både Eksjö lantbruksservice och dess kunder i maj, då trycket på verkstaden blir stor.

— Vi blir väldigt hårt belastade i maj när alla plockat fram sina gräsklippare för året och behöver få dem reparerade och servade. Och då blir det väntetider. Men ju fler vi kan serva under vintern desto bättre för alla, säger Pierre Nordek.

Det ser heller inte ut som om efterfrågan kommer att minska. Snarare växer intresset för robotgräsklippare hela tiden.

— När någon skaffar en robotgräsklippare sprider det sig ofta i kvarteret sen. Det är inte ovanligt att jag efter någon månad får åka tillbaka och installera en klippare till hos grannen också, berättar Bengan Wiktorsson.

Dock finns det ett tak för hur många robotgräsklippare Eksjö lantbruksservice kan åta sig. Utrymmet är begränsat och samtidigt ska de hinna med att serva alla gräsklippare de åtar sig.

— Vi kan nog ta in ett par hundra, men inte hur många som helst, säger Pierre Nordek.