UNDER helgen var Allan Widman (L), ordförande i försvarsutskottet, på besök i Eksjö. Meningen med besöket var att prata om försvaret och rikets säkerhet.

Inte så överraskande nämndes Ryssland, Putin och en eventuell konflikt med Sverige.

Widman påpekade att för att Sverige ens ska ha någon chans mot Ryssland krävs det att vi rustar upp vårt försvar ganska rejält.

I dagsläget ligger det på en nivå som inte ens skulle accepteras i ett Nato-medlemskap, där kraven är att man ska investera minst två procent av BNP i försvaret.

Vidare säger Widman att han tror att det är mycket möjligt att Sverige kan vara i krig med just Ryssland inom ett par år.

Men hur berättigad är egentligen rädslan för en rysk invasion? Är det bara rent hittepå från borgarnas sida för att sätta skräck i folk och tvinga alla gå med i Nato?

FÖR ATT svara på dessa frågor måste man titta på Putins beteendemönster de senaste åren. Och han har inte direkt varit en rysk nallebjörn.

Som exempel på aggressioner har vi det nu nästan bortglömda angreppet mot Ukraina, där Ryssland 2014 annekterade Krim mitt framför ögonen på omvärlden. Sedan har vi den ännu mer bortglömda konflikten med Georgien 2008.

Till detta kan vi lägga Rysslands militära upprustning som pågått rätt länge nu.

Annons

Även här i Sverige har vi fått ta en del av kakan då det nyligen avslöjades att Ryssland övade på kärnvapenanfall mot Sverige under påsken 2013, och att småländska Hagshults flygbas nordost om Värnamo var ett av målen. Och det här är bara ett exempel.

Så ja, det går att säga att Ryssland är sugen på att visa sin dominans.

ETT PROBLEM med debatten om "rysshoten" är att den ibland blir felriktad. Många förstår inte varför Ryssland skulle vilja anfalla Sverige, vilket gör att de ser hoten som overkliga.

Och sanningen är faktiskt den att Ryssland i vanliga fall inte skulle ha brytt sig ett skvatt om Sverige.

Däremot är Sverige ett hinder på vägen.

Ryssland är nämligen intresserad av Baltikum.

Dessa länder var, precis som Ukraina, en del av Sovjetunionen och har en stor rysk minoritet bland befolkningen.

Sverige blir intressant för Ryssland för att landet har en geografisk närhet till Baltikum, och på Gotland har vi Nato-övningar, något som Ryssland helst vill försvaga.

Tittar man alltså på Rysslands agerande de senaste åren och lägger ihop ett plus ett ligger Baltikum i riskzonen för en konflikt, och därför blir även Sverige relevant.

DET BETYDER dock inte att Ryssland kommer att anfalla i morgon eller ens om två år som Widman sa. Kanske kommer det aldrig någonsin att ske.

Men varför inte ta det säkra före det osäkra?

Det går trots allt inte att säga att Putin kränker Sveriges luftrum lite emellanåt bara för skojs skull. Så udda humor har han nog inte.

För att Sverige ska kunna hantera en konflikt med Ryssland eller något annat land måste vi vara beredda på att vår stillsamma tillvaro på jorden kan förändras snabbt.

Därför är det nödvändigt att vi rustar upp. Därför kan inte den svenska rädslan för Nato paralysera oss för all framtid.

Lettland, Estland och Litauen är alla tre med i Nato. Man kan bara undra varför.