Den 15 mars publicerades en debattartikel i en storstadstidning, där Liberalernas partiledare Björklund och Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholm, föreslår en privatisering av minst fem sjukhus i Sverige. Tankegångar som fick Eskdahl att sätta sig vid datorn och hamra ner en interpellation till regionstyrelsens ordförande med frågan om vilket av akutsjukhusen i Jönköpings län som är aktuellt för privatisering.

Liberalerna ingår som bekant i den styrande alliansen i regionen, vilket enligt S-politikern, gör att det kan vara värdefullt för allmänheten att få besked om en privatisering av sjukhus kan bli aktuell i vårt län.

Annons

— Om alliansen vill utreda en privatisering kan det få allvarliga konsekvenser för sjukvården i Jönköpings län. Patienten riskerar bli kund på en marknad och jag tvivlar starkt på att det är den utvecklingen folk vill ha. Vi har sett vad marknadslösningar har inneburit för exempelvis skolan, säger oppositionsrådet Marcus Eskdahl (S) i ett pressmeddelande.

Liberalernas gruppledare Jimmy Henriksson, Aneby, känner inte till den nya interpellationen i detalj. Men han ger lugnande besked i frågan.

— Liberalerna i regionen driver inte frågan om privatisering av sjukhus i vårt län. Och det gör inte heller något annat parti i alliansen vad jag vet, säger han.

— Det är viktigt att komma ihåg att Björklunds och Starbrinks förslag endast lyfts i en debattartikel. Det har inte tagits upp till diskussion i partiet. Något beslut om det kan komma tidigast på vårt landsmöte i höst.